Президентські вибори в Україні 2019 року – що треба знати

Президентські вибори в Україні 2019 року – що треба знати

Аналітика
Укрінформ
Наближається день, коли виборці зможуть дати чинному Главі держави мандат на наступні 5 років, або змінити його. Залишилося три тижні

Згідно з Конституцією, чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень Президента України. Тобто голосування відбудеться 31 березня 2019 року.

Балотуватися на президентський пост мають право громадяни, які досягли 35 років, які живуть в Україні протягом останніх 10 років, вільно володіють українською мовою. Можливо висунення кандидатів від політичних партій або ж самостійне висунення. Кожен кандидат у президенти повинен надати паспорт, автобіографію, програму, заяву, декларацію про майно, а також внести заставу в сумі 2,5 млн гривень (близько $90 тис. за нинішнім курсом). Декларації кандидатів про майновий стан перевіряє Національне агентство із запобігання корупції.

Нинішня кампанія виборів Президента, призначених на 31 березня, стартувала 31 грудня минулого року. 8 лютого Центральна виборча комісія завершила процес реєстрації кандидатів на посаду глави держави - усього з 92 поданих заяв кандидатів були зареєстровані 44 – найбільша кількість за всю історію України. Президентом України не можна бути більше двох строків, але нинішній Президент Петро Порошенко закінчує лише першу каденцію, тому балотується на другий строк і є серед кандидатів.

7 березня – межа, до якої кандидат може зняти кандидатуру і забрати заставу. На 6 березня цим правом скористався один кандидат. Ще один про це заявив, але відповідної заяви до ЦВК наразі ще не подав.

Центральна виборча комісія також реєструє офіційних представників кандидатів та українських і іноземних офіційних спостерігачів.

18 лютого ЦВК утворила 199 окружних виборчих комісій, які складаються з представників від зареєстрованих кандидатів.

Дільнична виборча комісія не пізніш як за п'ять днів до дня виборів - тобто 24 березня - надсилає кожному виборцю іменне запрошення, де повідомляє про включення його до списку виборців, адресу дільничної комісії, час і місце голосування. Виборцям, які нездатні пересуватися самостійно, повідомляють, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Кожен виборець може самостійно перевірити наявність своїх даних у виборчих списках, за допомогою онлайн-сервісу "Особистий кабінет виборця» в Держреєстрі виборців.

До 29 березня включно кандидати мають можливість вести агітацію та поширювати свої програми. Останній день перед виборами – «день тиші», коли заборонена будь-яка агітація.

Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Також заборонено поширювати завідомо неправдиві відомості про кандидата. Протизаконно поширювати матеріали, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини.

Нинішні вибори відбуваються в умовах агресії з боку Росії, в результаті якої окуповано близько 7 відсотків української території, і близько 1,5 мільйона людей вимушені були змінити місце проживання. ЦВК спростив процедуру зміни місця голосування для тих, хто живе тимчасово окупованих територіях. Зробити це можна в будь-який день, але не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів. Потрібно прийти з паспортом у найближчий до себе пункт Державного реєстру виборців і написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування.

Через війну скасовано голосування для громадян України на території Росії, визнаної в Україні на законодавчому рівні державою-агресором. ЦВК України закрила ділянки в Росії і віднесла їх межі до іноземних виборчих дільниць, розташованих, відповідно, на території Посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії. Громадяни України, які тимчасово перебувають у Росії, можуть також реалізувати своє право голосу за місцем проживання в Україні.

31 березня відбудеться перший тур виборів. Близько 30 млн. громадян України, що мають право голосу, зможуть проголосувати на 29824 виборчих дільницях.

Оголошення результатів туру має відбутися до 10 квітня включно і, за необхідності, цього ж дня оголошується другий тур, якщо жоден з кандидатів не набере 50%+1 голосів. До 13 квітня – результати першого туру мають бути надруковані в офіційних виданнях «Голос України» та «Урядовий кур’єр». У другий тур виходять два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів під час голосування 31 березня.

19 квітня відбудуться їх передвиборчі дебати. 20 квітня – день напередодні голосування – знову «День тиші», тому звернення і заяви кандидатів, зроблені під час дебатів, будуть останньою інформацією для виборців.

21 квітня - другий тур. Протокол ЦВК за результатами другого туру оприлюднять до 1 травня 2019 року (публікація офіційних результатів - 4 травня).

До 3 червня (за Конституцією "не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів") відбудеться інавгурація. Після урочистої церемонії присяги у Верховній Раді новий глава держави вступить на посаду.

Зазначимо, що на цих виборах вперше немає змагань двох основних кандидатів. Раніше два фаворити президентських виборів були завжди передбачувані. А нині - дуже висока конкуренція за вихід у другий тур. За соціологічними опитуваннями, найкращі шанси пройти в другий тур у чинного Президента Петра Порошенка, екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та кандидата, який представляє розчарованих у професійних політиках – не політика, артиста-шоумена Володимира Зеленського. Їхні рейтинги динамічно змінюються останні місяці в межах від 15 до 25 відсотків прихильників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-