ІМІ: чверть “джинси” в інтернеті - на користь Тимошенко

ІМІ: чверть “джинси” в інтернеті - на користь Тимошенко

Укрінформ
Майже чверть матеріалів з ознаками замовлення, зафіксованих в інтернет-ЗМІ, були на користь лідера партії "Батьківщина", кандидата в Президента Юлії Тимошенко.

Про це свідчить моніторинг 11 популярних загальноукраїнських інтернет-ЗМІ, проведений громадською організацією "Інститут масової інформації" у лютому 2019 року та презентований у четвер на прес-конференції в Укрінформі.

"В Інтернеті у нас є один безумовний лідер-замовник джинси, на якого припадає майже чверть усіх замовних матеріалів. 24 відсотки від усіх замовних матеріалів в Інтернеті припадає на Юлію Тимошенко, кандидатку в Президенти і лідера партії "Батьківщина", - зазначила виконавчий директор ГО "ІМІ" Оксана Романюк.

Найбільше матеріалів на користь Тимошенко, за даними моніторингу, розміщували сайти “Обозреватель” та РБК.

Читайте також: Тимошенко не вимагала імпічменту лише для Кравчука — штаб Порошенка

На другому місці, як засвідчив моніторинг, опинився мер Львова і кандидат в Президенти Андрій Садовий (8% матеріалів з ознаками джинси). Однак практично всі ці матеріали припали на сайт “24 каналу”, одним із власників якого є дружина Садового.

Третє місце розділили між собою ще кандидати в Президенти - голова "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко та заступник фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул. На користь кожного з цих кандидатів в інтернет-ЗМІ було зафіксовано по 6,5% від загальної кількості замовних матеріалів. При цьому замовні матеріали на користь Гриценка з'являлися переважно на сайті “Обозреватель”, а найбільше матеріалів на користь “Опоблоку” і Вілкула розмістив сайт “Сегодня”.

Крім цього, за даними моніторингу ІМІ, 5% матеріалів з ознаками замовлення стосувалися "Опозиційної платформи - За життя" та Вадима Рабіновича. Найбільше таких матеріалів було зафіксовано на сайті РБК.

Така ж кількість матеріалів з ознаками замовлення (5%) стосувалися кандидата в Президенти від партії "Слуга народу" Володимира Зеленського і Київського міського голови Віталія Кличка.

Крім цього, за словами виконавчого директора ІМІ, майже 3% від усіх матеріалів з ознаками замовлення були "чорним піаром". Найбільше таких маніпулятивних матеріалів, спрямованих на руйнування іміджу і репутації, стосувалися діяльності Президента України Петра Порошенка, лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко, а також роботи комерційних компаній, зокрема, "Укрзалізниці".

Загалом під час моніторингу інтернет-ЗМІ експерти зафіксували 295 матеріалів, що містили ознаки замовлення. При цьому лише 6,5% цих матеріалів були марковані як рекламні.

ГО "Інститут масової інформації" проводила вказаний моніторинг інтернет-ЗМІ у період з 11 по 17 лютого 2019 року. Загальна вибірка проаналізованих матеріалів склала близько 20 тисяч. Аналіз проводився у таких 11 популярних загальноукраїнських інтернет-ЗМІ: “Обозреватель”, “Сегодня”, “24 канал”, ТСН, “Страна.ua”, “Українська правда”, РБК, УНІАН, “Гордон”, “Новое время” і Ліга.net.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-