Нацбанк встановить ліміти на вихідні карткові перекази між фізичними особами

Нацбанк встановить ліміти на вихідні карткові перекази між фізичними особами

Укрінформ
Задля боротьби зі злочинними переказами через картки підставних фізичних осіб (так звані «дропи», «мули») Нацбанк планує встановити ліміти вихідних карткових миттєвих переказів між фізичними особами (P2P).

Про це повідомили голова Національного банку України Андрій Пишний та його заступник Дмитро Олійник на зустрічі з журналістами в четвер.

«Вважаємо доцільним встановити ліміти для вихідних P2P-переказів з рахунків фізосіб у 100 тис. грн на місяць та обмежити кількість таких переказів 30 транзакціями впродовж місяця. За нашими підрахунками такі ліміти операцій не вплинуть на діяльність 95-98% клієнтів банків. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб, наприклад, для несплати податків та іншої злочинної діяльності, стане складніше та дорожче», – зазначив на зустрічі зі ЗМІ заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

У перспективі після зміни законодавства можливе також створення реєстру скомпрометованих карток, які використовували для подібних операцій.

Читайте також: НБУ пропонує оновити порядок реєстрації платіжних систем

При цьому обмежувати вхідні транзакції не планують, аби не ускладнювати діяльність, зокрема, волонтерам, які збирають донати. Передбачається, що за наявності підстав та підтверджень для них ліміти вихідних P2P-переказів можуть збільшувати за рішенням фінмоніторингу банку.

За словами Пишного, починаючи з осені 2023 року НБУ фіксує аномальне зростання обсягів P2P переказів по системі, а також зростання кількості карток, з яких здійснюються такі перекази та середніх сум переказу в окремих банків-емітентів.

«Зокрема, один із найбільших банків-емітентів передав інформацію в НБУ щодо виявлених дропів - це понад 10 тис. клієнтів лише за жовтень-грудень 2023 року. Інший банк виявив понад 4 тис. скомпрометованих карток за цей самий період. Можемо констатувати, що через унеможливлення застосування інших шахрайських схем, злочинці почали активно «розкручувати» схему з дропами», - повідомив Пишний.

За даними Нацбанку, обсяги подібних переказів, які виконують роль транзакційного забезпечення тіньової економіки в різних сферах, можуть становити мільярди гривень. При цьому використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані для цього. Потім через їхні картки проводять не характерні для фінансового та майнового стану власників платіжні операції на мільйони гривень в день.

У НБУ переконані, що встановлення лімітів вихідних переказів унеможливлять використання злочинної схеми за допомогою дропів, через що бюджет недоотримує до 1 млрд грн щомісяця.

Читайте також: Нацбанк продаватиме більше нумізматичної продукції в інтернет-магазині

«Остаточно масштаб проблеми використання «дропів» оцінити зараз важко через імітацію звичайної поведінки фізичної особи, але Національний банк зібрав детальну статистику майже по 700 унікальним клієнтам, які отримали на свої рахунки 1,6 млрд грн за 2023 рік», - зазначив голова НБУ.

Як раніше повідомлялося, Національний банк України пропонує оновити порядок реєстрації платіжних систем, їх учасників, технологічних операторів платіжних послуг та комерційних агентів.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-