В Україні стартувала держреєстрація речових прав на меліоративні мережі

В Україні стартувала держреєстрація речових прав на меліоративні мережі

Укрінформ
Реєстрація речових прав, яку розпочато в Україні, юридично закріплює право власності на меліоративні мережі та гарантує захист інвестицій, які вкладені у їхню модернізацію.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства, передає Укрінформ. 

Право власності на меліоративні мережі та їх частини першими отримали Тур’є-Реметівська сільська рада із Закарпатської області та Організація водокористувачів «Вода життя» з Одещини.

"Ця подія є важливою віхою в розвитку реформи зрошення. Адже в Україні нарешті запрацював інструментарій, який дозволяє сформувати у Державному земельному кадастрі такий об’єкт як меліоративна мережа та оформити на неї право власності. Це необхідно як для залучення приватних інвестицій у відновлення та розвиток меліоративних мереж, так і для збереження існуючих мереж", - зазначили у профільному відомстві.

У міністерстві зауважили, що меліоративних мереж як об’єктів нерухомості юридично досі не існувало, відповідно не можна було оформити витрати на будівництво або довести, що відбулася крадіжка труб чи плит з каналів.

Читайте також: Японія передала Україні техніку для меліоративних робіт

"Поява такого інструменту відкриває можливість для понад 600 потенційних організацій водокористувачів та сотень територіальних громад оформити право власності на меліоративні мережі та розпочати процес їхньої модернізації, адже тепер їхні інвестиції – захищені законом", - наголосили в Мінагрополітики і додали, що активність цього процесу дасть можливість відновити меліорацію для агровиробництва на 2 млн га земель та в рази збільшити врожайність високомаржинальних культур.

Як повідомлялося, перетворення меліоративних мереж у повноцінні об’єкти нерухомого майна стало можливим завдяки закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». На його виконання оновлено функціонал програмного забезпечення Державного реєстру речових прав. Державні реєстратори, нотаріуси, оператори центрів надання адміністративних послуг віднині в режимі реального часу можуть отримувати відомості про зареєстровану у Держземкадастрі меліоративну мережу або її складову частину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-