Програма «5-7-9%» продовжує працювати - депутат заспокоїв клієнтів банків, які отримали «роз'яснення»

Програма «5-7-9%» продовжує працювати - депутат заспокоїв клієнтів банків, які отримали «роз'яснення»

Укрінформ
Банкам-учасникам програми доступних кредитів «5-7-9%» у цьому році вже перераховано 1,6 млрд грн компенсації, тож підстав для переведення клієнтів на ринкові ставки по пільгових кредитах немає.

Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат України, заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, передає Укрінформ.

«Державна програма доступних кредитів для бізнесу «5-7-9» продовжує працювати у звичайному режимі <…> Держава сьогодні перерахувала перший транш у цьому році в розмірі 1,6 млрд грн. Днями очікується ще один транш», - йдеться в повідомленні.

Відповідне роз’яснення депутат зробив у відповідь на скарги користувачів програми в бік банків-учасників програми, які попереджають клієнтів про можливість переведення їхніх кредитів на комерційні умови обслуговування. Таке право у банків формально виникає у разі затримки переведення коштів від держави на компенсацію різниці між ринковою ставкою і цільовою за програмою «5-7-9» на понад 6 місяців.

«Тож у банків немає підстав турбувати своїх клієнтів зайвими «розмірковуваннями». Тим більше, що уряд своєю постановою збільшив граничний термін затримки розрахунків держави з банками до 9 місяців, про що банкам теж відомо», - додав Кисилевський.

Читайте також: Доступні кредити: обсяг позик українського бізнесу зріс на 34% за рік

Він нагадав, що у державному бюджеті 2024 року на компенсацію відсоткових ставок для бізнесу за програмою «5-7-9%» передбачено 18 млрд грн, на 2 млрд грн більше, ніж торік.

Як повідомлялося, програму «Доступні кредити 5-7-9%» реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП), єдиним учасником якого є уряд України в особі Міністерства фінансів. ФРП уклав угоди про співробітництво із 45 банками. Станом на 19 лютого з моменту старту програми підписано 81 401 кредитний договір на загальну суму 276,9 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-