В Україні повернули довоєнні податки – Зеленський підписав закон

В Україні повернули довоєнні податки – Зеленський підписав закон

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Про це в Телеграмі повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

«Президент підписав податковий законопроєкт №8401 (ухвалений парламентом у другому читанні 30 червня - ред.)», - ідеться в повідомленні.

Депутат нагадав, що прийняття цього закону є умовою, передбаченою угодою із МВФ.

Ухваленим законопроєктом передбачене скасування єдиного податку в розмірі 2% з 1 серпня 2023 року.

Водночас платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП із зазначенням того, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажаної системи, його автоматично переведуть на систему, на якій він перебував до обрання 2% ЄП.

Крім того, платники, які в 2023 року перейшли із 2% ЄП на загальну систему, мають право перейти повторно в 2023 році на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 1 вересня 2023 року, такий платник вважатиметься платником ЄП із 1 серпня 2023 року.

Також законопроєктом із 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінансових послуг. Водночас на проведення інших податкових перевірок, а також документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ мораторій продовжено до припинення/скасування воєнного стану.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд вивчить Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану", що передбачає повернення довоєнних положень податкового законодавства, щоб оцінити його відповідність узгодженій стратегії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-