Ердоган каже, що Путін «поділяє думку» щодо продовження зернової угоди

Ердоган каже, що Путін «поділяє думку» щодо продовження зернової угоди

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що поділяє думку з президентом Росії Володимиром Путіним, щодо угоди, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, щодо потреби її продовжити.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Daily Sabah.

“У п’ятницю Президент Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що він поділяє думку з президентом Росії Володимиром Путіним, щодо угоди, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, щодо потреби її продовжити, після того, як наступного тижня спливе термін її дії”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Ердоган заявив, що Путін погодився на продовження зернової угоди - ЗМІ

Зазначається, що виступаючи перед журналістами, Ердоган висловив сподівання, що завдяки зусиллям ООН і Туреччини угоду буде продовжено з 17 липня, що є крайнім терміном.

Як повідомляв Укрінформ, Чорноморська зернова угода була укладена в липні 2022 року. Задля цього було підписано два документи: за участю ООН, Туреччини і України, й окремо - ООН, Туреччини й Росії.

Путін неодноразово погрожував не продовжувати не продовжувати угоду, вимагаючи зняття санкцій та перешкод для російського експорту.

Читайте також: Гутерреш пропонує Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на доступ до SWIFT банку РФ – Reuters

Єврокомісія допомагає Організації Об'єднаних Націй і Туреччині зі спробами продовжити угоду і готова “розглянути всі рішення”, заявив у четвер речник Європейського Союзу.

Нині головною вимогою Москви є відновлення доступу «Россельхозбанку» до міжнародної міжбанківської мережі SWIFT, з якої ЄС виключив Росію у червні 2022 року за вторгнення Росії в Україну.

ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії «Россельхозбанку» до SWIFT, що дозволить здійснювати транзакції з зерном і добривами.

Ердоган повідомив, що цього тижня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш надіслав листа Путіну. У листі Гутерреш запропонував Москві продовжити угоду на кілька місяців, щоб надати ЄС час для підключення дочірньої компанії «Россельхозбанку» до SWIFT.

Напередодні Путін заявив, що жодної з умов Москви не було виконано для подальшої дії угоди.

17 липня закінчується термін дії зернової угоди. Росія заявила, що не має наміру її продовжувати і вимагає, щоб з неї зняли частину санкцій і почали купувати її товари.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-