НБУ уточнив порядок роботи з банками, які зберігають його запаси готівки

НБУ уточнив порядок роботи з банками, які зберігають його запаси готівки

Укрінформ
Національний банк України уточнив порядок роботи з банками, уповноваженими на зберігання запасів готівки НБУ та проведення операцій з ними в особливий період.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Це зумовлено необхідністю врахувати практичні аспекти застосування вимог до організації готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, регулятор зобов’язав уповноважені банки надавати Національному банку у визначені терміни оновлену інформацію стосовно переліку керівних осіб підрозділів, які відповідно до покладених обов’язків здійснюють контроль і несуть відповідальність за збереження запасів готівки НБУ в сховищах, у разі зміни таких осіб. Також регулятор визначив дії уповноважених банків у частині контролю залишків банкнот і монет на зберіганні та інформування Нацбанку стосовно організації роботи з запасами готівки НБУ на зберіганні в регіонах, та визначив порядок взаємодії з уповноваженими банками в разі відключення підсистеми "Проведення операцій з питань передавання запасів готівки Національного банку України на зберігання до уповноважених банків" Системи автоматизації готівкового обігу (САГО).

Читайте також: НБУ унормував обмін “старих” і “зношених” доларів: як каратимуть порушників

Крім того, Національний банк змінив назву ліцензії, що видається юридичним особам, які надають банкам послуги з інкасації та здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки (відповідно до змін до Закону України "Про Національний банк України", внесених Законом України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" від 14 грудня 2021 року № 1953-ІХ, що вводяться в дію з 01 січні 2024 року).

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 21 червня 2023 року №79 "Про затвердження змін до Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період", що набирає чинності з 24 червня 2022 року.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-