Ліквідація “Айбокс Банку”: що буде з відомою платіжною системою

Ліквідація “Айбокс Банку”: що буде з відомою платіжною системою

Укрінформ
За оцінками фахівців, рішення НБУ на ситуації в банківському секторі майже не позначиться, незручності для клієнтів будуть тимчасовими 

Правління Національного банку України напередодні вирішило відкликати банківську ліцензію в АТ "Айбокс Банк" та ліквідувати фінустанову. Її частка у нашій банківській системі доволі скромна — лише трохи більше 0,1% від активів платоспроможних банків. Тож і в НБУ, і в експертному середовищі вважають, що виведення “Айбоксу” з ринку на стабільність банківського сектору країни не вплине. 

Інша справа: побоювання, що не вдасться швидко знайти “безкомісійну” альтернативу впізнаваній мережі платіжних терміналів, з якими у більшості з нас і асоціюється ця банківська установа. Адже у багатьох населених пунктах відповідні послуги дотепер надавала лише ця мережа. До того ж, її термінали встановлено у найзручніших місцях, приміром, у київському метро. Та й фактор укладання оператором мережі численних угод про безкомісійні платежі і поповнення (передовсім, у ЗМІ й соцмережах пишуть про Монобанк) також дуже важливий...

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Скільки мотузочка не в’ється: причини рішення регулятора

Як пояснили в НБУ, рішення про відкликання ліцензії й ліквідацію банку ухвалене згідно зі статтею 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність" у зв’язку із систематичними порушеннями вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Банк, зокрема, ігнорував вимоги щодо посилення заходів з перевірки клієнтів, ризик ділових відносин з якими є високим, котрі здійснюють діяльність з надання послуг з організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покеру.                                                                                                           

“Прозорі” натяки на те, що поміж низки банківських установ, які причетні до фінансування (в тому числі й сірого сегменту) грального бізнесу, найбільше претензій саме до “Айбоксу”, з’явилися після повідомлень про попередні висновки парламентської ТСК щодо багатомільярдних шахрайських схем у сфері грального бізнесу. Саме цей банк, ймовірно, причетний до ризикових операцій на 3,5 млрд. гривень на користь створених у 2022 році і пов’язаних між собою 7-ми операторів турнірів спортивного покеру й кіберспорту.

До того ж, останнім часом Айбокс Банк доволі часто фігурував у переліках банківських установ, проти яких НБУ вживав заходів впливу та навіть   адресував “останні китайські попередження”. Протягом 2021-2022 років за результатами здійснення нагляду у сфері протидії відмиванню брудних доходів Нацбанк застосував до “Айбоксу” такі заходи впливу як накладення штрафу, зупинення здійснення окремих видів операцій (двічі), відсторонення посадової особи банку від посади, письмове застереження (двічі).                                                 

Проте реакція банку на приписи й зауваження була запізнілою. Приміром, рішення про те, що Альона Шевцова, яку звинувачують у конфлікті інтересів, із 9 березня мала залишити посаду голови наглядової ради Айбокс Банку, ухвалили лише в середині лютого. Шевцова — не тільки керівник наглядової ради “Айбоксу” з 30 квітня 2021 року і власниця майже чверті акцій фінустанови, а й CEO fintech компанії LeoGaming, платіжної організації міжнародної платіжної системи LEO. А суміщення посад в іншій юридичній особі заборонене Положенням про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінпослуг, затвердженим постановою НБУ №153 від 24.12.2021. Та чомусь на усвідомлення цього і приведення діяльності у відповідність до вимог регулятора в банку пішло аж 14 місяців...  

Інформуючи про рішення Правління, в НБУ запевнили, що, як і при ліквідації інших банків під час дії воєнного стану, кожен вкладник Айбокс Банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) відшкодування вкладів у повному обсязі, включаючи відсотки, нараховані станом на 7 березня, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

У ФГВФО підтвердили, що Фонд розпочав процедуру виведення АТ “Айбокс Банк” із ринку. Процес триватиме 3 роки, до 7 березня 2026-го. 

Тим часом правоохоронці (СБУ та БЕБ) і представники Нацбанку у середу проводили обшуки в офісах Айбокс Банку. За даними ЗМІ, слідчі дії відбувалися в межах розслідування можливої участі банку у відмиванні коштів, отриманих від грального бізнесу.

Данило Гетменцев / Фото: sarakhan_vadym
Данило Гетменцев / Фото: sarakhan_vadym

Не перший, але й не останній: що відомо про Айбокс Банк

Загалом банк, який ліквідується, має майже тридцятирічну історію. Щоправда, його назва і структура власності часто змінювалися. З 24 грудня 1993 року фінустанова запрацювала як АБ "Авторитет", із середини 2002 року — це вже було ВАТ "Агрокомбанк", з 1010-го -  ПАТ "Агрокомбанк", з 24 березня 2016 року - ПАТ "Айбокс Банк", а з травня 2018-го - АТ "АЙБОКС БАНК". Акціонери банку - Володимир Дробот (73,92% акцій) і Альона Шевцова (24,98%).

“Банк невеликий за розміром. За підсумками 2022 року займав 40 місце (з 67) за розміром активів із часткою ринку 0,16% за активами, 0,14% - за зобов’язаннями. Проблем із його виведенням з ринку не буде”, - запевнив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетменцев.

За даними НБУ, активи приватного акціонерного товариства “Айбокс Банк” станом на 1 лютого - 6,256 млрд гривень, зобов’язання — 4,7 млрд, власний капітал — 1,555 млрд гривень.

Айбокс Банк має (мав) лише 69 відділень. Це — 15-а позиція у відповідному рейтингу. Для порівняння: у ПриватБанку  - понад 1200 відділень по всій країні, майже стільки ж — в Ощадбанку, по дві-три сотні відділень відкрили Райффайзен Банк,  Укрсиббанк, ПУМБ, Укргазбанк, А-Банк і Сенс Банк. Але. “Айбокс” -  один із трьох банків, які за минулий рік не зменшили, а навпаки розширили свою мережу. Банк відкрив 29 нових відділень. Більше, 35, з’явилося лише в  Акордбанку.

Також Айбокс Банк — поміж лідерів (восьме місце) в переліку українських банків за рівнем прибутку у січні. Банк заробив за місяць майже пів мільярда гривень. Не в останню чергу — мабуть, завдяки мережі платіжних терміналів і, як стверджують у парламентській ТСК,  - заробіткам на гемблінгу (ігровій індустрії). 

Альона Шевцова / Фото: processer.media
Альона Шевцова / Фото: processer.media

“IBOX –  найбільший транзакційний банк в Україні. Згідно зі статистикою Mastercard, завдяки йому здійснено найбільшу кількість транзакцій у сфері інтернет-еквайрингу. Щогодини через банк здійснюється приблизно 10 тисяч операцій. Також ми маємо розвинену термінальну мережу – другу після ПриватБанку”, - розповідала в одному з інтерв’ю Альона Шевцова.

Банк, до того ж,  активно освоював польський ринок і доволі швидко зміг отримати ліцензію від Центробанку Польщі. А також підписав договори з усіма ТРЦ Варшави про встановлення там своїх терміналів. Більшість великих українських банків — емітентів платіжних карт  - або вже уклали угоди або домовлялися з “Айбоксом” про поповнення своїх карток через його варшавські термінали.

Олег Гороховський / Фото: epravda.com.ua
Олег Гороховський / Фото: epravda.com.ua

Кінець “ери iBox”: що далі?

Вкладників-фізосіб в Айбокс Банку небагато, мережа його відділень доволі “скромна”. Інша справа - одне з найуспішніших “дітищ” банку — платіжна система й мережа терміналів iBox. Приміром, це — головний донедавна партнер для поповнення (без комісії) карток Монобанку. "У зв'язку з відкликанням ліцензії у АТ "АЙБОКС БАНК", компанія ТОВ "МЕТАПЕЙ" (оператор мережі терміналів iBox) тимчасово не приймає поповнення на наші картки. Тепер оператору потрібно укласти договір з іншим банком-партнером для приймання платежів", – йдеться у повідомленні Монобанку, яке розіслали клієнтам одразу ж після оприлюднення рішення регулятора.  

“Мережа терміналів поповнення іВох приймала 12-15 млрд. гривень на місяць поповнення наших карт”, - підтвердив співвласник Monobank Олег Гороховський. Він повідомив, що банк оперативно домовився про безкомісійне поповнення карток через інші мережі платіжних терміналів.                 

“У терміналах EasyPay та City24 - поповнення карток без комісії.

До речі, за моїми спостереженнями цих терміналів більше, ніж Ibox. Також картки Монобанку  можна поповнити в касах банків-партнерів  - Універсал банк, А-банк, Укргазбанк”, - повідомив Гороховський.

Пізніше в одному з коментарів він уточнив, що згадані дві мережі загалом мають понад 20 тисяч терміналів по всій країні. Хоча клієнти стверджують, що сконцентровані вони, переважно, у великих містах. У багатьох населених пунктах районного значення альтернативи Ibox дотепер не було.

Окрім того, дехто із користувачів соцмереж скаржиться, що вчора увечері при поповненні через ці мережі все ще справляли комісію. Сьогодні ситуацію виправили.  В EasyPay підтвердили: поповнення карток Монобанку готівкою без комісії можливе в усіх терміналах мережі. “Тепер ви можете поповнити свою картку Monobank так само, як і раніше. Просто знайдіть найближчий термінал EasyPay за допомогою інтерактивної мапи на сайті або в застосунку та скористайтеся сервісом поповнення картки Monobank з позначкою “0%”, - йдеться у повідомленні.

Тим часом, на Фейсбук-сторінці “Ibox -платіжні термінали” з’явилося повідомлення про плани за 2-3 дні відновити й роботу цієї мережі. Нинішні труднощі, мовляв, тимчасові.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

“Проблема для споживачів є. Особливо, в невеликих населених пунктах, де не надто розвинутий цей сегмент банківського ринку. Сподіваюся, враховуючи цю особливість, Національний банк підготував план “Б”, який дозволить розблокувати її роботу”, - каже в коментарі Укрінформу голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

За його словами, в цій ситуації регуляторові краще було діяти не через позбавлення банку ліцензії, а через введення до нього тимчасової адміністрації, щоб мати можливість повністю контролювати платіжну систему, й  поступового виведення банку із ринку. Натомість пішли шляхом відкликання ліцензії, поки що без відповіді на запитання, як популярний сервіс працюватиме далі.

“Як на мене, має бути угода про передачу платіжної системи в управління іншому банку. Питання лише у правильному переорієнтуванні мережі на роботу з іншою установою. Як це відбуватиметься насправді, спрогнозувати складно”, - наголосив  Кушнірук.

Тож остаточно усі крапки над “і” у питанні, бути чи не бути платіжній системі (з іншим підпорядкуванням та банком-партнером і, вочевидь, з іншою назвою), має розставити Національний банк. На момент публікації матеріалу пояснень і рекомендацій регулятора із цього приводу не було.

Владислав Обух, Київ

Перше фото: Ixboxonline

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-