Підвищуватимуть чи ні: пригоди тарифу на передачу електроенергії

Підвищуватимуть чи ні: пригоди тарифу на передачу електроенергії

Укрінформ
Що не так із «підвищенням тарифів на електроенергію удвічі»

Останні дні ЗМІ почали поширювати новину про нібито «підвищення тарифів на електроенергію удвічі». Тема тарифів і так традиційно дуже чутлива для населення, ще більш чутливою вона стає на фоні економічних проблем, спричинених війною. Укрінформ вирішив розібратися, що ж насправді відбувається з тарифом на передачу електроенергії, який і став героєм таких новин.

Різні групи споживачів – різні тарифи

Відразу нагадаємо, що тариф на електроенергію для населення залишається незмінним до 31 березня 2023 року: 1,44 грн/кВт-год. за обсяг споживання до 250 кВт-год. на місяць і 1,68 грн/кВт-год. при споживанні понад 250 кВт-год.

До побутових споживачів застосовується механізм ПСО – покладання спецобов’язків по забезпеченню доступності електроенергії для населення. Тому тарифи для населення наразі встановлюються Кабінетом Міністрів, а не НКРЕКП чи ринком.

А от бізнес платить ринкову ціну за електроенергію – і вона у рази вища, ніж ціна для населення. «Ціни для непобутових споживачів можуть коливатися в залежності від зміни розміру їх складових. Так, ціни для малих непобутових споживачів (електроустановки яких приєднані до мереж з договірною потужністю до 50 кВт) формуються відповідно до методики НКРЕКП. Така ціна включає: ціну купівлі електроенергії на ринках + тариф на послуги оператора системи розподілу + тариф на послуги оператора системи передачі + тариф постачальника універсальної послуги», - пояснюють в енергопостачальній компанії YASNO.

Ціна на електроенергію для бізнесу змінюється тоді, коли змінюються якісь зі складових для її розрахунку. А якщо не побутовий споживач купує електроенергію за нерегульованим тарифом, ціна для нього формується на ринкових умовах та залежить від обраної комерційної пропозиції.

То що ж сталося із тарифом для бізнесу?

Однією зі складових, яка впливає на ціну електрики для непобутового споживача, є тариф на послуги з передачі НЕК «Укренерго», яка є оператором системи передачі. Саме ця складова і стала підставою для гучних заголовків.

Тариф на передачу встановлюється Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Укренерго надсилає до регулятора документи із розрахунками тарифу, комісія їх розглядає, проводить свої розрахунки та виносить остаточне рішення.

Проєкт постанови про встановлення тарифу на послуги з передачі на 2023 рік можна без особливих проблем знайти на сайті НКРЕКП. І в обґрунтуванні рішення дійсно можна побачити цифру 636,17 грн/МВт-год. У 2022 році тариф на передачу встановлений на рівні 345,64 грн/МВт-год. Здавалося б, дійсно, майже удвічі збільшать.

От тільки якщо уважно читати документ, то можна побачити, що це лише розрахунки Укренерго. Уже на момент винесення проєкт постанови на схвалення (це як приблизний аналог першого читання законопроєкт у Верховній Раді) регулятор пропонує тариф 522,46 грн/МВт-год.

Але і це ще не все. Після схвалення проєкт зміни тарифу на передачу проходить обговорення та готується до остаточного затвердження (як друге читання у парламенті). І на засідання НКРЕКП, яке відбулося 9 грудня, уже виносився тариф 449,72 грн/МВт-год – це на 30,1% більше порівняно із діючим.

Однак 9 грудня рішення не було прийняте: Укренерго попросило перенести розгляд питання через потребу провести перерахунок деяких складових. Компанія просила врахувати видатки на повернення заборгованості за отриманими від міжнародних фінансових організацій кредитами. За інформацією Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА), зараз НКРЕКП збирається затвердити остаточно ще менший тариф – 445,4 грн/МВт-год (порівняно із діючим це на 28,9% більше).

Тариф на передачу та «зелена» енергетика

Здавалося б, нащо у воєнний час взагалі збільшувати ці тарифи, адже від економічних проблем страждають не лише побутові споживачі, а й бізнес. Однак у цій дискусії є ще одна сторона – виробники електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ).

Якщо подивитися на структуру тарифу на передачу, то можна побачити, що він містить складову «Витрати на виконання спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів». За цими словами приховується не що інше, як кошти, які потім ДП «Гарантований покупець» перераховує виробникам електроенергії з ВДЕ, оплачуючи таким чином «зелений» тариф.

У тарифі на передачу 20% має бути закладено на виплати за «зеленим» тарифом. Однак ще жодного разу ця складова не була врахована повною мірою. Як наслідок, Укренерго накопичує заборгованість перед «Гарантованим покупцем», а останній, своєю чергою, - перед виробниками «зеленої» енергії.

За даними «Гарантованого покупця», на 30 листопада заборгованість Укренерго становить 12 млрд грн. Саме ж держпідприємство боргує перед виробниками електроенергії з ВДЕ: рівень розрахунків цьогоріч становить лише 52,1%.

Неврахування у тарифі на передачу виплат «зеленій» енергетиці призводить до накопичення боргів на ринку електроенергії. Представники асоціацій відновлюваної енергетики неодноразово закликали НКРЕКП врахувати у тарифі на передачу виплати за «зеленим» тарифом повною мірою, адже це є стимулом для розвитку галузі.

Тариф на передачу Укренерго змінюється кожного року. І кожного року частина ЗМІ висвітлює цей процес, адже тариф на передачу є одним з основних в електроенергетиці. Однак тільки цьогоріч він став предметом, не побоїмося цього слова, маніпуляцій, які зачіпають і побутових споживачів.

«Напередодні цього засідання (9 грудня – ред.), деякими ЗМІ було проведено цілеспрямовану атаку на Регулятора і НЕК «Укренерго», звинувачуючи їх в нібито бажанні підвищити тариф на передачу майже на 108% для звичайних побутових споживачів. Що, безумовно, є наочним прикладом маніпуляцій і надання заздалегідь фейкової інформації», – наголошують в УВЕА.

Інформація про підвищення тарифу (будь-якого) традиційно швидко розлітається по медіа та соцмережах. Але реагувати на неї треба з обережністю: нині відбувається багато "вкидів" повідомлень на чутливі теми, автори яких намагаються цілеспрямовано викликати обурення українців.

Вікторія Наконечна, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-