НБУ закликає держбанки підвищити ставки за депозитами

НБУ закликає держбанки підвищити ставки за депозитами

Укрінформ
У Національному банку закликають державні банки розробити депозитні продукти, які б захистили кошти громадян від інфляції.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням пресслужбу НБУ, про це йшлося під час засідання Ради з фінансової стабільності.

«Сьогодні ми даємо ринку потужний сигнал. Ми окреслили наше нове бачення заходів, які сприятимуть покращенню трансмісійного механізму, активізації ринку внутрішніх запозичень, реалізації плану, напрацьованого під час досягнення угоди з МВФ. Спільна позиція – перший стратегічний крок. Наступний тактичний крок – продуктивна дискусія про критерії, параметри, архітектуру узгодження бенчмарк-ОВДП», – сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Він наголосив на необхідності розроблення державними банками депозитних продуктів, які б захистили кошти громадян від інфляційного знецінення. Особливо це важливо з огляду на безпрецедентні обсяги соціальних та інших виплат, які здійснює Міністерство фінансів цивільним та військовим.

Читайте також: Ставки за депозитами зросли до 15-20% — Нацбанк

Також зазначається, що ключовим рушієм кредитної активності в умовах високих ризиків воєнного часу є доступ банків і позичальників до державних програм підтримки кредитування, зокрема до програми «Доступні кредити 5-7-9%». Із появою нових економічних викликів дизайн цієї програми потребує ревізії та перегляду.

Зокрема, доцільно розширити коло доступних для позичальників фінансових інструментів і водночас оптимізувати бюджет програми. У НБУ очікують, що це допоможе здійснити поступовий перехід позичальників – учасників програми до сплати ненульових процентних ставок.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України у червні 2022 року підвищив облікову ставку з 10% до 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-