Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про зрадоньку на тему

Про зрадоньку на тему "експорт електроенергії"

Укрінформ
Чим далі від попереднього масованого обстрілу енергетики, тим більше підіймають голову перенощики зрадоньки на тему "експорт електроенергії".

Потім знову обстріл, тема затихає з очевидних причин. Проходить 5-6 днів - знову її витягують.

Схоже, на таких гойдалках всю зиму і пройдемо. Цю енергію - та й у мережі б.

1. Витягують табличку перетоків із сайту ENTSO-E і називають це експортом.

Перетоки між енергосистемами країн, які працюють у синхронізації - це робота законів фізики, а не чиясь добра воля. І це окремий шматок роботи системних операторів. Наприклад, з енергосистеми України струм внаслідок природних причин перетікає в енергосистему Молдови. У той самий час в Україну перетікає струм із Румунії. Це все має бути зафіксоване окремо.

Але це не комерція. Ніхто не укладав контракт із Молдовою чи Румунією. Електроенергія перетекла, бо вона плювати хотіла на чиєсь незнання природничих наук та формальності. Системні оператори врегульовують ці речі уже між собою.

Власне, коли брати саму по собі лінію електропередачі (аналог сферичного коня у вакуумі, бо ізольованої від усього лінії не існує, вона завжди у системі), то ви не скажете, чий саме струм зараз по ній протікає. Електрика від АЕС та електрика від ТЕС у лінії не розрізняється. Вони не відрізняються на колір, запах і смак. Саме тому в енергетиці приладами обліку обвішане усе, що можна ними обвісити.

2. Люди відкрили для себе Українську енергетичну біржу (УЕБ), але забули дізнатися, що всередині країни існує величезний ринок енергетики. Тому таблички із аукціонів УЕБ на внутрішньому ринку подаються як доказ експорту електрики.

Так, всередині країни електроенергія купується і продається. Інакше б її ніхто й ніколи не отримав. Ані бізнес, ані критична інфраструктура, ані населення. І це велике полегшення, що УЕБ функціонує попри регулярні атаки. Вона працювала навіть 24 листопада, Гарантований покупець свідок.

Гарантований покупець - це держпідприємство, яке виступає посередником між виробниками електроенергії із відновлюваних джерел (ВДЕ) та покупцями такої енергії. А ще воно проводить виплати за "зеленим тарифом" для виробників електроенергії із ВДЕ.

А ще в нас є Оператор ринку. Це компанія, яка забезпечує торги на короткострокових ринках електроенергії: "на добу наперед" (РДН) та внутрішнодобовому (ВДР). Ласкаво просимо у світ енергетики, тут всі так говорять.

А ще у нас є балансуючий ринок, де компанії врегульовують небаланси, бо струм плювати хотів на формальності. Ласкаво просимо у світ енергетики, тут цікаво. Навіть якщо ви просто журналіст. Жодної хвилини не пошкодувала, що пішла сюди.

Загалом, пересічний українець у нормальних умовах в немає великої потреби це усе знати. Але українець у нормальних умовах - це наразі як ота ізольована лінія електропередачі зі струмом. Тому, мабуть, було би не зле, якби енергокомпанії пояснювали, як воно усе працює. Звісно, Укренерго й обленерго - це не навчальні заклади, але складні часи вимагають комплексних рішень.

Окремо є проблема, що люди вірять усьому, окрім офіційних повідомлень. Дехто називає це критичним мисленням, хоча воно пародія на критичне мислення. Чому? А тому що критичне ставлення іде тільки до органів влади та енергокомпаній, а не до заяв першого-ліпшого блогера. Це також комплексна проблема. І вона полягає не лише у неперебірливості у джерелах інформації, а й у низькому рівні довіри до офіційних джерел. Це все вибудовувалося роками.

Радує у цій ситуації одне. У нас все-таки достатня кількість людей, які не ведуться на провокації. І на вулиці ми вийдемо хіба у тому випадку, якщо влада надумає капітулювати перед вимогами росії.

А гойдалки ми переживемо.

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-