Найкраща підтримка енергетиків: чому важливо оплачувати спожиті енергоресурси

Найкраща підтримка енергетиків: чому важливо оплачувати спожиті енергоресурси

Укрінформ
Оплата за спожиті енергоресурси — найкраща подяка для енергетиків, які тримають свій фронт

Із початком повномасштабної війни значна частина українців потрапила у скрутне становище: хтось втратив роботу, у когось зменшилася зарплата, а кілька мільйонів наших співвітчизників змушені були взагалі покинути свої домівки. На тлі такої важкої ситуації люди можуть припинити оплачувати комунальні послуги, навіть якщо користуються ними.

Водночас, енергетики регулярно закликають громадян оплачувати рахунки, адже саме із цих надходжень компанії можуть проводити ремонти, закуповувати необхідне обладнання й енергоресурси для своїх клієнтів. Укрінформ на прикладі однієї із найбільш обговорюваних послуг — газопостачання — розібрався, чому так важливо оплачувати комунальні послуги.

Борги: проблема не лише компанії, а й споживача

Цього літа Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” стала чи не єдиним постачальником газу для населення: після масового переведення побутових споживачів її клієнтський портфель зріс із 2,2 млн домогосподарств станом на 1 червня до 12,37 млн станом на жовтень.

Разом із кількістю клієнтів почали зростати борги. Наразі заборгованість населення перед ГК “Нафтогаз України” складає 6 млрд грн. І якщо приватні газопостачальники можуть перекрити неплатежі та низький тариф для населення за рахунок непобутових клієнтів та оптових споживачів, то у групі Нафтогаз цим напрямком займається інша компанія. ГК “Нафтогаз України” працює лише із населенням, й іншого джерела надходження коштів у неї немає.

“Ми просимо клієнтів оплачувати рахунки за газ у повному обсязі. Саме своєчасна оплата дає нам можливість постачати газ в оселі українців та підтримувати країну в цей складний період. Як найбільша газопостачальна компанія ми у повному обсязі виконуємо свої забов’язання, зокрема, продовжуємо постачати газ на тимчасово окуповані території. Українці мають знати, що кожен оплачений рахунок — це внесок у стабілізацію економіки та підтримка критично важливої інфраструктури”, — прокоментувала менеджерка зв’язків з громадськістю  ГК “Нафтогаз України” Галина Русаневич.

Президентка неурядової організації DiXi Grouр Олена Павленко наголошує, що в умовах війни погіршується економічна ситуація в країні, що позначається на рівні розрахунків за спожиті послуги. За її словами, в таких умовах дуже важко вимагати від усіх жорсткої платіжної дисципліни, адже українці виїжджають в евакуацію і багато людей просто втрачає роботу.

Водночас, експертка підкреслює важливість своєчасної оплати рахунків як для самої компанії-постачальника газу, так і для споживача. Вона зазначає, що тільки для покриття найнагальніших потреб виробництва енергії та транспортування щомісяця потрібно орієнтовно 250 млн грн і що українські енергетичні ринки загалом мають великі проблеми із ліквідністю.

“Сектор енергетики не працює у вакуумі. Там існують живі люди, яким також потрібна зарплата, яким потрібно купувати певні ресурси для підтримки роботи. Зниження обсягів оплати за споживання газу чи електроенергії відбивається на якості роботи компанії”, — наголошує Павленко.

В результаті компанія може надавати послуги гіршої якості, несвоєчасно, може відчути нестачу потрібного обладнання. “А зараз, коли обстрілюється саме енергетична інфраструктура і від енергетики вимагають неможливого, очевидно, що енергетики повинні мати якомога більше підтримки, в тому числі, й фінансового плану”, — каже експертка.

У Нафтогазі зазначають, що проблема масових неплатежів стосується іноді цілих регіонів. За даними компанії, найнижчі рівні розрахунків — на Одещині (10%), Кіровоградщині (14%), Полтавщині, Запоріжжі (в обох областях — по 15%), на Дніпропетровщині (27%) та Рівненщині (26%). Така низька платіжна дисципліна виглядає системною проблемою, яку потрібно вирішувати із місцевою владою.

Павленко зазначає, що органи місцевого самоврядування, особливо у прифронтових регіонах, хочуть активнішого діалогу з Нафтогазом щодо заборгованості за газ (зокрема й власної). “Вони, може, і хотіли би вирішити питання, але вони не мають і не знають інструментів, як це можна найкраще зробити”, — прокоментувала Павленко.

Що робити, якщо грошей дійсно не вистачає?

Рано чи пізно війна закінчиться, й після проходження певного “перехідного” періоду (наприклад, через рік після перемоги) українцям усе-одно доведеться сплачувати накопичену заборгованість.

Що ж робити тим, хто з об’єктивних причин потрапив у скруту?

Перше, що можна зробити — це виділити певну частину сімейного бюджету (наприклад, 5-10%), яка точно буде витрачена на оплату послуг. Це буде краще, ніж не платити зовсім. Хоч, експерти погоджуються, що в умовах постійних обстрілів будь-який борг — це фактор, що послаблює енергетичну систему країни та робить її вразливішою для атак.

Інший вихід із ситуації полягає в економному використанні ресурсу. Ми всі останні тижні бачили заклики ощадливо споживати енергоресурси, і газ — не виняток.

Зокрема, можна трішки відкласти початок опалювального сезону. Це стосується як домогосподарств, які мають індивідуальні газові котли, так і комунальних підприємств, які використовують газ для отримання тепла. Наприклад, 7 жовтня київська влада прийняла рішення почати опалювальний сезон у лікарнях, школах, дитсадках. Температура повітря у столиці тоді становила близько +20 градусів.

При цьому підприємства теплокомуненерго та українці, які мають індивідуальне газове опалення, отримує “блакитне паливо” за ціною, що нижча за ринкову. Так, виробники тепла для потреб населення отримують газ по 7,40 грн за кубометр.

Загалом у 2022 році «непрямі субсидії,» які фактично надає держава на споживання природного газу за підрахунками Нафтогазу становлять 842 млрд. грн., що співставно з 70% витрат на безпеку та оборону України.

Враховуючи, що і звичайні люди, і місцева влада часто вважають нинішню ціну газу зависокою, доцільно використати можливість зекономити й не вмикати опалення, доки це дозволяє погода.

Крім того, можна знизити температуру у приміщеннях: якщо раніше ви підтримували 20-22 градуси, то зараз достатньо прогрівати кімнати до 16-18 градусів. Здавалося б, різниця невелика, але ваша платіжка її відчує — зниження температури всього на один градус дозволяє зменшити витрати на опалення до 6%.

Підтримувати сталу температуру в оселі без спалювання додаткових об’ємів газу допоможе ущільнення вікон та дверей. Це дуже бюджетний варіант утеплення (так би мовити, початкова стадія), він не вимагає великих затрат. Але, з досвіду авторки цього матеріалу, за рахунок усунення протягів ви не будете витрачати дорогоцінний ресур на обігрів вулиці, збільшуючи суми у платіжках.

Третя можливість знизити витрати — це оформити субсидію. Зараз це можна зробити онлайн: електронною поштою, через сайт Міністерства соціальної політики чи через портал “Дія”. У такому випадку держава покриє частину витрат на комунальні послуги, зокрема й на оплату газу. Це полегшить навантаження на сімейний бюджет і дозволить уникнути боргів.

Своєчасна оплата послуг - найкраща подяка енергетикам

У Нафтогазі нагадують, що тариф на газ для населення залишається незмінним — 7,96 грн/кубометр (до слова, так само незмінними залишаються тарифи й на інші послуги, включаючи опалення).

Галина Русаневич зазначає, що домогосподарства, які використовують газ лише для приготування їжі, в середньому за місяць спалюють 10-15 кубометрів “блакитного палива”. Тобто, розмір платіжки у такому випадку менше 100 грн або близький до цього. “Це насправді невелика сума, її можна виділити із сімейного бюджету”, — переконує менеджерка зв’язків з громадськістю ГК “Нафтогаз України”.

Українцям, які мають газове опалення, у Нафтогазі рекомендують максимально економити ресурс: це дозволить і зменшити витрати паливав масштабі країни, і зменшить нарахування для окремо взятої сім’ї.

Своєчасна та повна оплата за спожиті послуги — у нашому прикладі це газ — дозволить енергетикам стабільно виконувати свої функції, основна з яких — це постачання палива клієнтам. В іншому випадку компанія не зможе працювати зі споживачами, як мінімум, якісно.

“Кожен рахунок, який ви сплачуєте, допомагає державі. Це пряма допомога, яка дозволяє не компенсувати неоплачений рахунок (нікуди ж він не дівається) за рахунок військових видатків”, — наголосив ексміністр розвитку громад і територій (із 3 листопада - голова правління НАК "Нафтогаз України") Олексій Чернишов.

В умовах війни, коли росіяни цілеспрямовано знищують нашу енергетичну інфраструктуру, енергетичні компанії працюють на повну силу для того, щоб ми відчули якомога менше незручностей. І найкращим способом сказати “Дякую” для них є вчасна й повна оплата послуг. Саме завдяки цьому ми й надалі зможемо мати газ, світло та  тепло.

Наша платіжка — це як внесок на безпеку, тільки енергетичну. Бо енергетики мають свій фронт.

Вікторія Наконечна, Київ

Перше фото: oilreview.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-