Тереза Червінська, віцепрезидентка ЄІБ
Статус кандидата в ЄС та стійкість проти вторгнення рф підвищать інвестиційну привабливість України
14.10.2022 15:15

Цього тижня Європейський інвестиційний банк перерахував Україні додаткові 550 млн євро, які, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, допоможуть у відновленні енергетичної інфраструктури. Кошти надано в межах другого пакета Екстрених заходів солідарності від ЄІБ на 1,59 млрд євро. Прокоментувати це рішення, а також розповісти про інші проєкти, що втілюються в Україні, і про плани участі в повоєнному відновленні Укрінформ  попросив віцепрезидентку Банку Терезу Червінську, котра очолювала місію ЄІБ, яка наприкінці вересня відвідала Київ.

ПРО ВІЗИТ В УКРАЇНУ ТА ЕКСТРЕНУ ДОПОМОГУ

- Пані Червінська, розкажіть про результати нещодавнього візиту до Києва та про Вашу участь у Другому міністерському круглому столі України у Вашингтоні. Що обговорювали з представниками української влади та з міжнародними партнерами? Чи були якісь конкретні домовленості стосовно України?

- Два тижні тому разом з колегами із ЄІБ я відвідала Україну, щоб дізнатися про потреби наших партнерів в українському Уряді та визначити, як Європейський інвестиційний банк може допомогти. Ми багато чого дізналися, і вже 12 жовтня ЄІБ перерахував 550 млн євро на невідкладні потреби України, як ми й домовлялися під час візиту з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Я дуже пишаюся тим, з якою швидкістю ми діяли узгоджено із партнерами з ЄС та України. Зараз продовжуємо визначати шляхи задоволення нагальних потреб населення вашої країни, підготовки до майбутньої зими та забезпечення відновлення економіки.

Україна може пишатися своїми лідерами. Ми з колегами були вражені рівнем підготовленості міністрів та їхніх команд під час зустрічей у Києві, майже так само, як ми щодня захоплюємося хоробрістю та стійкістю українців, котрі  захищають свою країну.

Після візиту до Києва я приєдналася до президента ЄІБ Вернера Хойєра у Вашингтоні. А після оголошення про виплату коштів ми вдвох відвідали Другий міністерський круглий стіл, присвячений вашій країні. Там ми розказали міжнародним партнерам про те, що ЄІБ робить для України як частина Team Europe (європейська ініціатива, що складається з ЄС, держав-членів, включно з їхніми установами-виконавцями і держбанками розвитку, а також Європейського інвестиційного банку і Європейського банку реконструкції та розвитку, - ред.).  Ми зазначили, що наша солідарність з Україною непохитна, а рішучість підтримувати її зростає з кожним днем.

За кілька днів після мого візиту бойові успіхи України у звільненні власних територій затьмарив варварський ракетний напад на Київ, мирних жителів та інфраструктуру по всій країні. Ми приєднуємося до народу України у скорботі, згадуючи про втрачені життя, та засуджуємо ці варварські атаки російської армії.

Банк увійшов до трійки найбільших інвесторів України, підписавши проєкти на суму понад 7,3 млрд євро

- Які зміни в роботі Європейського інвестиційного банку в Україні відбулися з початком російської агресії? Як змінилося портфоліо бізнесу ЄІБ в нашій країні після 24 лютого?

- Нам довелося переглянути пріоритети й адаптуватися до нової реальності. Ми змогли це зробити завдяки глибоким знанням України, чудовій співпраці та координації з вашим Урядом, а також тісній співпраці й підтримці з боку Європейської Комісії і Team Europe.

ЄІБ — не новачок в Україні, тут ми працюємо вже 15 років. За цей час Банк  увійшов до трійки найбільших інвесторів країни, підписавши проєкти на суму понад 7,3 млрд євро. З часом ми констатували постійні покращення у нашій роботі в Україні та постійне зростання потенціалу країни з управління цими складними проєктами. Це чудова новина в контексті вступу України до Євросоюзу, бо вона демонструє щораз кращу спроможність освоєння коштів ЄС.

Російська агресія змусила нас відмовитися від попередніх планів, сісти за стіл з українськими міністерствами й муніципалітетами та думати, як змінити чи перепрофілювати проєкти, пріоритезуючи ремонт шкіл, лікарень, будинків для внутрішньо переміщених осіб, відновлення доріг, залізниць тощо.

Як результат ми бачимо, що зараз міста по всій країні надають пропозиції щодо проєктів реконструкції у межах нашої Програми з відновлення України, яку  продовжуємо впроваджувати разом із Міністерством розвитку громад та територій України і Програмою розвитку ООН. Я надзвичайно вдячна міністрові Олексію Чернишову за його підтримку та лідерство. Ми нарахували понад 1000 заявок, і їхня кількість продовжує зростати. Знову ж таки, наш план полягає в тому, щоб робити більше.

Російське вторгнення зміцнило нашу рішучість підтримувати Україну і стояти з нею пліч-о-пліч. Рухаючись уперед, наш пріоритет — думати про довгострокову перспективу й допомагати Україні у відбудові після війни. Український Уряд запропонував дуже якісний Національний план відновлення, що, серед іншого, сприяє співпраці. Ключова потреба, звичайно, – додатковий фінансовий ресурс.

Для досягнення цілей України нам потрібен скоординований підхід як з іншими урядами та інституціями ЄС, так і з прибічниками вашої країни по всьому світу з самою Україною на чолі. Ми в ЄІБ готові тісно співпрацювати з командою Team Europe та з міжнародними партнерами, щоб знайти найкращі способи продовжувати підтримку України зараз, включно з фінансуванням ремонту критичної інфраструктури, що прокладе шлях до повномасштабної реконструкції по завершенні війни.

З 24 лютого вдалося виплатити Україні понад 1,7 млрд євро

- Нагадайте про особливості екстреного фінансування нагальних потреб України в умовах війни. Якщо не помиляюся, цьогоріч ми отримали від банку вже три транші.

- Ми працюємо разом з Європейською Комісією як Team Europe з одного боку та Урядом України  - з іншого. Завдяки спільній роботі з 24 лютого вдалося виплатити Україні понад 1,7 млрд євро. І ми хочемо робити більше.

Наш перший пакет негайної допомоги розміром 668 млн євро в межах Екстрених заходів солідарності від ЄІБ був повністю виплачений у березні, протягом місяця після початку повномасштабної та неспровокованої війни рф проти України. Ми прагнули допомогти українському Урядові задовольнити найбільш нагальні та невідкладні фінансові потреби.

Потім у липні ми схвалили другий пакет Екстрених заходів солідарності від ЄІБ на суму 1,59 млрд євро. Він складається з двох блоків – (I) 540 млн євро, які будуть використані на відновлення чинних проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, що залежать від прогресу їх виконання; та (II) 1,05 млрд євро негайної допомоги для забезпечення невідкладних потреб України. Цей блок в 1,05 млрд євро екстреної допомоги Україні був повністю виплачений з вересня до жовтня. (перші транші у розмірі 500 млн євро були перераховані Україні 14 вересня, решту 550 млн євро надали 12 жовтня).

Наша підтримка допоможе вашому Уряду задовольнити найгостріші потреби у фінансуванні та забезпечити безперебійне виконання найважливіших функцій української держави. Ці кошти прямо вплинуть на ситуацію на місцях і допоможуть Україні відновити частину найбільш пошкодженої інфраструктури; відновити надання муніципальних послуг, зокрема транспортних і надважливих інфраструктурних мереж; та підтримати міста у процесі відновлення базових функцій і основних послуг для населення. Решту 540 млн євро використають для відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні.

ЄІБ хоче й надалі підтримувати невідкладні потреби України та - у довгостроковій перспективі — її реконструкцію. Ми також хочемо бути доступними, якщо Уряд України потребуватиме допомоги у підтриманні макроекономічної стабільності. Зрештою ми хочемо допомогти вторувати дорогу для вступу України до Європейського Союзу.

Таким був наш меседж українським друзям і міжнародним партнерам у Вашингтоні на Другому міністерському круглому столі, присвяченому Україні. Я з нетерпінням чекаю обговорення цих питань із прем’єр-міністром Шмигалем та його колегами.

ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ЗУПИНЕНИХ ПРОЄКТІВ І ЗМІНУ ПРІОРИТЕТІВ

- Чи вже вдалося відновити фінансування проєктів, яке було припинене з початком великої війни, - зокрема, у межах липневого рішення Єврокомісії і Ради ЄІБ?

- 540 млн євро в межах “липневого пакета” якраз і призначені для продовження проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні. Ці проєкти були обрані у співпраці з українськими партнерами, щоб забезпечити економічний стимул або задовольнити найбільш невідкладні потреби країни. Проєкти залучають інвестиції в енергетику, енергоефективність, дороги, транспорт, освіту, інфраструктуру, програми реконструкції та відновлення. Точні терміни виплат залежатимуть від прогресу конкретних проєктів.

- На конференції з відновлення України в Лугано Ви анонсували новий інструмент підтримки нашої країни від ЄІБ — трастовий фонд ЄС-Україна Gateway. На якому етапі формування Фонду? Що із джерелами його наповнення? І якими будуть пріоритети використання акумульованого ресурсу?

- ЄІБ нині працює з Європейською Комісією, іншими партнерами з Team Europe та партнерами на міжнародному рівні, щоб створити цей новий фінансовий інструмент. Його мета — стимулювати відновлення України й водночас прискорити її вступ до Євросоюзу.

Фонд має підтримати Україну у відбудові й створенні розумної та сталої інфраструктури, відновленні економіки й інвестуванні в людський капітал через надання кредитів, гарантій, власного капіталу й технічної допомоги.

Ми вважаємо, що це - довгострокове стале рішення. Крім того, працюємо над пошуком коротко- чи середньострокового рішення, щоб допомогти Україні задовольнити її найбільш нагальні інвестиційні потреби, доки не впроваджено згаданий довгостроковий інструмент.

- На яких умовах надаватиметься підтримка через новий трастовий Фонд? І чи буде це централізоване фінансування, так би мовити “у загальний котел”, з подальшим розподілом коштів українською стороною, чи асигнування на муніципалітети або й на окремі проєкти?

- Ми все ще працюємо над визначенням найкращої моделі для фонду, щоб зробити його ефективним довготерміновим рішенням для відновлення України. Різні типи проєктів можуть вимагати різних рішень. Буду рада поділитися докладнішою інформацією, щойно погодимо всі деталі з партнерами.

ЄІБ пропонує створити програму кредитування на власний ризик — без зовнішніх гарантій

- Як іще ЄІБ готовий підтримати нас у процесі повоєнного відновлення, яке потребуватиме колосальних коштів, адже, за оцінками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вже зараз прямі втрати України від агресії рф в 1,6 раза перевищують національний ВВП?

- Одна з причин, чому наш візит до Києва та участь у Другому міністерському круглому столі у Вашингтоні були важливими, в тому, що такі події дозволяють нам чути про проблеми, обмінюватися ідеями та працювати з партнерами над ефективними рішеннями. Вже зараз ми спільно з Європейською Комісією працюємо над визначенням найефективнішого короткотермінового рішення для задоволення найнагальніших інвестиційних потреб України до створення довготермінової платформи й фонду для відновлення.

ЄІБ також пропонує створити програму кредитування на власний ризик — без зовнішніх гарантій. Ця програма підтримуватиме проєкти, спрямовані на задоволення першочергових потреб України. Програма також матиме спеціальний пакет технічної допомоги, щоб ваша країна могла готувати більше якісних і сталих проєктів. Це доповнить макрофінансову допомогу, яку ЄС планує надати Києву.

Україна чітко показала, що хоче будувати своє майбутнє в родині європейських народів, об’єднаних у Європейський Союз. Тепер ми, як ЄС, маємо супроводжувати українських друзів не тільки на шляху відновлення під час і після війни, а й до набуття нею повноправного членства в Євросоюзі.

- Раніше дві третини асигнувань ЄІБ для України скеровувалися в державний сектор (передовсім, в інфраструктуру та енергетику), третина – у приватний сектор. Чи зміниться це співвідношення після війни?

- Так, справді, головний акцент фінансування ЄІБ в Україні — це фокусація на проєктах в державному секторі, що відповідають інвестиційним пріоритетам ЄС. Нині це 80% всього портфеля ЄІБ у країні. Але ми підтримуємо приватний сектор також. Це відбувається у два способи: здебільшого, через фінансових посередників — локальні банки, або через прямі кредити великим компаніям. За останні роки ЄІБ інвестував понад 1 млрд євро на підтримку українського приватного сектору. Прикметно, що ЄІБ був першою міжнародною фінансовою організацією, яка здійснює довготермінове фінансування у місцевій валюті, доступній для місцевого банку на підтримку українських малих і середніх підприємств (МСП).

МСП — це ключ до швидкого та сталого економічного відновлення України. Під час візиту до Києва я зустрічалася з Сергієм Ніколайчуком, заступником Голови Національного банку України. Ми розглядаємо Нацбанк як стратегічного партнера в забезпеченні функціонування української економіки під час війни та швидшого відновлення опісля.

Також ми радо розглянемо проєкти, які представила команда  Міністерства інфраструктури. Це проєкти з покращення транспортного сполучення з ЄС, включно з розширенням пунктів пропуску на кордоні, створенням сучасних транспортних вузлів, модернізацією автомобільного та залізничного сполучення з Європейським Союзом. Міністр Олександр Кубраков представив вичерпний перелік цих проєктів, і ми сподіваємося втілити їх разом.

- Чи плануєте у зв’язку з очікуваною зміною пріоритетів переглядати окремі проєкти, втілення яких через війну так і не почалося? Приміром, у Харкові розраховували на підтримку ЄІБ у прокладанні третьої гілки метро. Але ж місто, яке ледь не щодня піддається рашистським обстрілам, вочевидь, першочергово потребуватиме відновлення вже наявної і знищеної ворогом критичної інфраструктури?

- Ми постійно на зв'язку з партнерами в Україні та регулярно переглядаємо ситуацію щодо чинних проєктів. На жаль, деякі з об’єктів, що фінансувались за нашого сприяння, були знищені чи пошкоджені, а інші тимчасово потрапили під російський контроль. Проте ми раді також спостерігати, що деякі проєкти вже відновилися чи це може статися незабаром. Сподіваємося підтримати Україну особливо через наші дві програми відновлення, спрямовані на фінансування великої кількості дрібних пріоритетних проєктів, які покликані підтримати внутрішньо переміщених осіб і модернізувати соціальну інфраструктуру.

Я не можу не наголосити, наскільки цінні наші контакти з українським Урядом. Це дозволяє нам розуміти місцеві потреби та скеровувати допомогу на їхнє розв’язання. Два тижні тому в Києві Голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон зустрівся з мером Харкова Ігорем Тереховим і обговорив підтримку Банком реконструкції міста. Наша команда також мала зустріч з Іваном Федоровим  - міським головою нині окупованого Мелітополя, де ми маємо 15 успішних спільних проєктів.

Розмови з посадовцями на місцях допомагають нам зрозуміти потреби місцевої влади та людей і швидко адаптуватися до цих потреб. Це було б неможливо без чудової координації Європейської Комісії та Уряду України. Наш пріоритет — гарантування гнучкості у підтримці. І ми продовжимо співпрацю з партнерами з  Team Europe та вашим Урядом, щоб забезпечити цю гнучкість.

ПРО ПІДТРИМКУ УКРАЇНЦІВ ПО ВСІЙ ЄВРОПІ І ПРО ПОВОЄННУ ВІДБУДОВУ

Завдяки підтримці ЄІБ місцеві органи влади Польщі можуть компенсувати витрати, пов'язані з прихистком 2,5 млн українських біженців

- Про опосередковану підтримку України ЄІБ через фінансування муніципалітетів європейських міст, які приймають українських біженців. Раніше ЄІБ оголосив про рішення виділити 4 млрд євро на відповідні програми на 2022-2023 роки. На якому етапі втілення ініціативи?

- Справді, держави-члени ЄС сильно постраждали від напливу біженців, які втекли від російського вторгнення. Країни ЄС мали швидко надати їм притулок і допомогу. Тому наша реакція також була негайною. 18 травня Рада директорів ЄІБ схвалила кредитну лінію в розмірі 4 млрд євро, щоб допомогти національним органам влади, містам, регіонам і місцевим громадам в усіх країнах ЄС вирішити нагальні інвестиційні потреби та допомогти інтегрувати людей, які рятуються від війни в Україні.

Ця кредитна лінія надає фінансування для розвитку ключової інфраструктури та послуг для біженців і громад, що їх приймають, як-от житло, школи, лікарні та доступ до робочих місць. Фінансування ЄІБ також може покривати прийнятні оперативні витрати, пов’язані з постачанням обладнання, засобів і послуг для інтеграції біженців.

Кредитну лінію також доповнює консультативна підтримка ЄІБ завдяки консультативній платформі EMBRACE, новій ініціативі ЄІБ та Єврокомісії. Завдяки цьому інструменту держави-члени ЄС можуть отримувати цільову консультативну допомогу для швидкого розгортання інвестицій, проєктів та інструментів, які підтримують їхні громади.

Першою країною, яка скористалася цим фінансуванням, була Польща. Адже вона чи не найбільше підтримує українських біженців — приймає значну кількість українців, які рятуються від війни. У співпраці з національним промоційним банком BGK державні органи Польщі отримали 2 млрд євро на підтримку інвестицій для українських біженців. Кошти сприяють швидкому фінансуванню медичної, освітньої, соціальної інфраструктури та інших витрат, пов’язаних з прийманням та інтеграцією біженців.

Завдяки цій підтримці від ЄІБ місцеві органи влади Польщі можуть компенсувати витрати, пов'язані з прихистком 2,5 млн біженців, які постійно перебувають у країні.

Одним із найбільших союзників квітучого майбутнього є працьовитий і сміливий український народ

- Якими ще бачите джерела фінансування повоєнної відбудови України? Адже, з огляду на масштаби руйнувань, однієї лише грантової і кредитної підтримки від МВФ, Світового банку, ЄІБ, ЄБРР і держав-партнерів нам не вистачить. Чи бачите можливості залучення приватних інвестицій? Може, щось порадите нашій владі?

- Україна не одна і має багато союзників та можливостей, що випливають із цієї співпраці, щоб зробити себе більш інвестиційнопривабливою країною. Одним із найбільших союзників квітучого майбутнього є працьовитий і сміливий український народ. Європейський Союз — ще один союзник, і в сім’ї ЄС ви також можете розраховувати на ЄІБ. Статус кандидата в ЄС та продемонстрована стійкість проти російського вторгнення підвищать інвестиційну привабливість України. Уряд також усвідомлює необхідність поліпшення інвестклімату і, що найважливіше, готовий діяти в цьому напрямі.

Інший фактор, який грає на користь України, це її географічне розташування. Відомо, що ваша країна є одним із найважливіших транзитних коридорів для торгівлі. Україна — держава-лідер за обсягами експорту. Ми бачили, що сталося з продовольчою безпекою та ринками, коли росія заблокувала українські торгові шляхи. Тому найбільш привабливими можна вважати приватні інвестиції в розвиток сільського господарства. В межах місії ЄІБ до Києва ми обговорювали це питання з українською владою і Нацбанком: збільшення експорту означає зростання економічної стабільності та залучення приватних інвесторів, особливо в будівельному секторі.

Щоб скористатися цими перевагами сповна, Україна також має продовжити свій шлях до реформ, включно з верховенством права, боротьбою проти корупції, покращенням судоустрою, державного та публічного управління. Мене дуже надихає той факт, що наші партнери та українські лідери, як-от міністр фінансів Сергій Марченко, повністю усвідомлюють це й готові діяти.

- Наостанок — про Ваші “неофіційні” враження від поїздки в Україну і побажання нашим співвітчизникам, котрі продовжують протистояти потужному й підступному ворогу.

Вражає, як потужно та мужньо українці захищаються і швидко відновлюють свою країну в цих надзвичайно складних умовах

- Ще раз наголошую: Україна не одна. Вона має багато союзників, зацікавлених у її перемозі й розвитку як вільної та демократичної держави. ЄІБ є одним із цих союзників. Для мене та моєї команди було гордістю відвідати непереможний Київ і потиснути руку вашим лідерам. Мені сподобався Майдан Незалежності як символічне місце, де люди продемонстрували своє бажання жити в демократичному суспільстві, вільному від гніту. Бажання, яке ми дуже підтримуємо.

Я глибоко зворушена хоробрістю, силою та стійкістю народу України. А також надзвичайно розчулена сміливістю та рішучістю, яку побачила в Києві. За кілька днів після візиту до Києва ми стали свідками однієї з незліченних жахливих атак, які росія здійснює на цивільні об’єкти у столиці та по всій Україні.

Вражає також те, як потужно та мужньо українці захищаються і швидко відновлюють свою країну в цих надзвичайно складних умовах. Я спостерігала за історією, як українські робітники відремонтували перехрестя в Києві вже наступного дня після того, як його розбомбили росіяни. Це підтверджує моє враження, що кожен в Україні виконує велику роботу: від комунальників до залізничників у потязі, яким ми їхали до Києва, від ваших захисників на фронті до національних і місцевих органів влади та адміністрації. Вся Україна, здається, рішуче налаштована перемогти це божевілля та варварство, з якими ви зараз стикаєтеся.

Це був мій перший візит до України як віцепрезидентки ЄІБ. І мені сумно, що це сталося, коли країна та її народ страждають від тиску жорстокої військової машини рф. Але цей візит зробив мене ще більш рішуче налаштованою робити все можливе, щоби підтримка ЄС могла призвести до значних поліпшень життя українського населення та перспектив миру в регіоні.                                                          

Я сказала прем’єр-міністру Шмигалю, що ми маємо повернутися найближчим часом, аби привезти ще більше хороших новин для України. І я з нетерпінням чекаю можливості виконати цю обіцянку.

Розмовляв Владислав Обух

Фото надані Європейським інвестиційним банком

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-