Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому військові облігації — це ще один крок до деокупації українських міст?

Чому військові облігації — це ще один крок до деокупації українських міст?

Укрінформ
За понад 7 місяців війни українці показали всьому світові свою сміливість, єдність та згуртованість.

Одні волонтерять, інші відкривають бізнеси, сплачують податки та підтримують економіку. За кілька днів закривають мільйонні збори для наших захисників, системно донатять на Армію дронів або щодня за ранковою кавою відправляють 50 чи 100 гривень на потреби армії.

Проте війна — це марафон, який потребує сил і підготовки. Верховна Рада вже погодила бюджет на наступний рік. Безумовний пріоритет — обороноздатність держави (50% від всього бюджету). У країні, де триває війна, інакше й бути не може. З іншого боку, ми шукаємо та використовуємо всі можливі методи й інструменти, щоб додатково підтримати ЗСУ та пришвидшити деокупацію українських територій. Саме тому цього тижня запустили військові облігації в Дії. 

Військові облігації — це цінні папери, які випускає держава у воєнний час, щоб підтримати економіку. По суті, держава позичає гроші у своїх громадян для підтримки на певний період. 

Військові облігації, як фінансовий інструмент, мають давню історію. Під час воєн їх використовували в США та Британії. Щоб популяризувати купівлю облігацій, художники створювали агітплакати, актори виступали на мітингах, а Чарлі Чаплін навіть зняв фільм за власний кошт. І це спрацювало. Військові облігації були дієвим інструментом для залучення коштів на потреби армії та підтримку економіки під час Другої світової війни. 

Так розпорядилася історія, що наша країна теж змушена вдатися до цього інструменту. Міністерство фінансів розпочало продаж в Україні військових облігацій 1 березня, буквально за тиждень після початку повномасштабної війни з росією. Відтоді українці купили таких облігацій на суму 131 млрд гривень. 

Відтепер купити військові облігації можна через Дію. Як і інші послуги, швидко та в кілька кліків. Символічно облігації в Дії отримали назви нині тимчасово окупованих міст та територій: Крим, Донецьк, Луганськ, Херсон, Мелітополь, Маріуполь, Горлівка. Це наші міста, які завдяки вкладу кожного українця зовсім скоро стануть вільними, як Лиман, Ізюм та інші.

Зараз Дією користуються понад 18 млн українців. І через застосунок вже придбали 45 тисяч військових облігацій. Найбільш популярні — Донецьк, Херсон та Крим.

Однак, облігації наразі в Україні не настільки популярні, як, наприклад, донати. Та ми прагнемо, щоб в українців розвивалася культура управління власними коштами, вміли користуватися фінансовими інструментами на благо свого гаманця та державних інтересів, зокрема, купуючи військові облігації, які фінансують саме військові потреби бюджету. Громадянин одразу розуміє, куди й на що спрямовують гроші. Адже в умовах війни це в першу чергу  забезпечення армії - заробітна плата військовим та медикам, закупівля зброї, бронежилетів, амуніції тощо. 

Фінансова підтримка бюджету зараз особливо потрібна, коли ми буквально в режимі реального часу бачимо, як йде звільнення українських міст, містечок та сіл, як важко, але успішно розгортається український наступ. Нашим захисникам потрібна постійна фінансова підтримка. А військові облігації — це якраз цільовий інструмент, який працює на армію. Ви робите свій внесок, посилюєте армію, радієте її успіхам та пришвидшуєте перемогу.

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-