Мінекономіки прогнозує уповільнення темпів падіння ВВП

Мінекономіки прогнозує уповільнення темпів падіння ВВП

Укрінформ
За прогнозами Мінекономіки у 2022 році очікується уповільнення падіння темпів ВВП до 33,2%, що підтверджується тенденціями, які спостерігалися в другому кварталі та серпні поточного року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Держстат 8 серпня оприлюднив дані, згідно з якими зниження ВВП у ІІ кварталі 2022 року становило 37,2% (порівняно з ІІ кварталом торік), що менше за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%). У серпні, за даними Мінекономіки, показник валового внутрішнього продукту нижче минулорічного орієнтовно на 35%.

«Тобто, темпи падіння ВВП сповільнюються», - зазначили у профільному відомстві.

На макропоказники серпня позитивно вплинули часткове розблокування зернового експорту з портів Великої Одеси до країн ЄС, а також пришвидшення темпів та обсягів збору зернових на підконтрольній Україні території. Станом на кінець серпня було зібрано 25,3 млн тонн урожаю.

Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко зазначила, що Україна в надскладних умовах воєнного часу зміцнює економіку. В майбутньому, за її словами, темпи відновлення залежатимуть від ситуації на фронті, масштабів та швидкості отримання донорської допомоги, доступності портів для експорту, повернення українців з-за кордону та зростання продуктивності праці.

«Сьогодні є підстави для стриманого оптимізму. За підсумком 2022 року розраховуємо на уповільнення падіння ВВП до 33,2%. При формуванні державного бюджету на 2023 рік будемо виходити з консервативного сценарію розвитку подій, що дозволить державі знизити бюджетні ризики і повною мірою виконати усі свої зобов’язання перед громадянами», - сказала Свириденко.

У Мінекономіки зауважили, що налагодження логістичних ланцюгів імпорту нафтопродуктів та диверсифікація постачальників стабілізували ціни на пальне, що знизило інфляційний тиск на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії та продовольство.

Читайте також: Нацбанк не бачить підстав для перегляду офіційного курсу

Як повідомлялося, у серпні Україна отримала значний обсяг міжнародної допомоги – 4,6 млрд доларів, у тому числі 3 млрд дол. грантових коштів від США через Світовий банк.

За прогнозами Нацбанку, у 2022 році інфляція в Україні сягне 31%, а ВВП скоротиться на третину. У наступному році очікується повернення економіки до зростання, а інфляційної динаміки – до зниження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-