В окремих банках бракує готівкової валюти – НБУ запропонував рішення

В окремих банках бракує готівкової валюти – НБУ запропонував рішення

Укрінформ
Національний банк України підкріплюватиме каси банків готівковою іноземною валютою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.       

"Національний банк України вживає заходів для вирішення питання з тимчасовою нестачею готівкової іноземної валюти в касах окремих банків, що викликана ситуативними логістичними труднощами з її доставкою з-за кордону. З метою усунення труднощів із задоволенням потреб населення в готівковій іноземній валюті та забезпечення безперебійної роботи банківської системи в умовах війни Національний банк за необхідності здійснюватиме операції з обміну безготівкової валюти банків на готівкову валюту для підкріплення кас банківських установ", - йдеться в повідомленні.

Перша операція з обміну готівкової валюти на безготівкову відбудеться 7 вересня 2022 року.

Зауважується, що Національний банк проводитиме такі операції, доки це буде необхідно. Результати відповідних операцій публікуватимуться в день їх проведення.

"Поточна нестача готівкової валюти в окремих банках є тимчасовою. Національний банк уважно стежить за ситуацією та має достатньо готівкової валюти, щоб підтримувати готівкову валютну ліквідність банківської системи на належному рівні для задоволення потреб українців", – зазначив заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Читайте також: НБУ дозволив банкам продавати населенню більше валюти

Національний банк також рекомендує банкам збільшити обсяги завезення готівкової валюти, щоб унеможливити виникнення відповідних труднощів у майбутньому.

Як повідомлялося, операції з підкріплення кас готівковою іноземною валютою здійснюються за регламентом, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 19 березня 2020 року № 35 "Про здійснення Національним банком України операцій з підкріплення кас банків готівковою іноземною валютою" (зі змінами). Учасником операцій із підкріплення готівкової валюти може стати банк, що визначений Національним банком як системно важливий на момент проведення операції з підкріплення. У разі виникнення потреби в підкріпленні власних кас іноземною валютою в інших банків Національний банк радить їм звертатися до системно важливих банків. Операції з підкріплення кас банків готівковою валютою здійснюватимуться за допомогою торговельно-інформаційних систем Refinitiv, які використовуються банками також для проведення операцій на міжбанківському валютному ринку. Граничний обсяг операцій становитиме 100 млн дол. США, мінімальна сума заявки від одного банку – 1 млн дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-