Кріс Сінгх, генеральний директор Holtec International
Окупації Запорізької атомної станції має протистояти весь світ
29.08.2022 16:02

Вторгнення росіян завдало українській енергетиці колосальних збитків та поставила на межі ризиків, яких вона ніколи не знала. Близько 4% генеруючих потужностей зруйновано під час бойових дій, ще 35% потужностей знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Найгучніша подія та найнебезпечніша з усіх можливих - це захоплення росіянами Запорізької АЕС, найбільшої атомної станції в Європі, яка виробляє 6000 МВт (43% від загальної потужності усіх вітчизняних атомних електростанцій). Усіх шокував ядерний тероризм, до якого окупанти вдалися, перетворивши діючу атомну станцію на військову базу, ставлячи під загрозу життя та безпеку мільйонів людей на континенті. І це безсумнівно чорна «віха» в новітній світовій історії.

Що повинна зробити світова спільнота, аби запобігти ядерній катастрофі? Як забезпечити в Україні подальший розвиток ядерної енергетики після війни та яка роль в цьому міжнародних партнерів? Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів доктор Кріс Сінгх, генеральний директор американської компанії Holtec International, яка напередодні війни завершила будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі. Наш співрозмовник не стримував емоцій в оцінці дій міжнародного терориста путіна, який заради своїх хворих амбіцій поставив світ на межу реальної ядерної катастрофи. І це, на наш погляд, багато говорить про настрої в міжнародній професійній спільноті.

- Holtec International є великою ядерною компанією США, яка працює в Україні вже майже 20 років, а також реалізує два великі проекти, спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки, диверсифікацію та економію українських коштів. Докторе Сінгх, з огляду на Ваше близьке знайомство з Україною, будь ласка, поділіться своїми поглядами щодо дій Росії в нашій країні.

- Об’ємне запитання. Дозвольте пояснити простими словами поведінку російської федерації, а конкретніше, поведінку володимира путіна, який керує країною та вирішує, що в ній відбувається. Його дії та накази, які він дає своїй армії, виходять за межі розумного – вони варварські у колосальному ступені. Зараз увесь світ бачить, що російський президент робить в Україні. Гляньте на «посібник з практичними настановами» Адольфа Гітлера – фактично аналогічна ситуація. Люди, які уважні до історії, знають, що він напав на Судети, які того часу належали Чехословаччині (тепер Чеська Республіка), заявляючи, що там живуть німці, а тому він має право захопити країну. За діями Гітлера спостерігав весь світ, але нічого не робив.

Тепер порівняйте це з тим, що трапилось у Криму. Світ також дивився на те, як путін вдерся до українського півострова та захопив його. І лише після того, коли він розв’язав повномасштабну війну проти України, Захід прокинувся та усвідомив, що ця людина – чудовисько, і його потрібно стримати. Монстру такої величини необхідно протистояти і в кінцевому результаті – перемогти. У світі не буде миру доти, доки цього «вампіра» не позбавлять влади. До речі, говорячи про вампіра, тепер я розумію його колишню дружину, яка сказала, що «вампір» - повинен бути знаком зодіаку путіна. І це я вам цитую текст з нещодавно виданої книги. Тому ми захоплюємося українськім народом та вашим героїзмом у протистоянні цьому варвару. Ми аплодуємо керівництву вашої країни і усім тим, хто протистоїть цьому злу.

- Як ви вважаєте, міжнародна підтримка України в найтяжчі для нашої держави часи є достатньою?

- Особисто я не думаю, що вона досі була адекватною. І дозвольте мені пояснити, чому так. Україна була б третьою за розміром ядерною державою, якби вона не відмовилась від ядерної зброї у 1994 році під гарантії, підписані США, Росією та Великою Британією. Передбачалось, що в рамках домовленостей ці держави мали б забезпечити повагу та захист суверенітету України. І, коли один з гарантів напав на вашу державу, порушуючи свої зобов'язання в межах угоди, решта світу повинна була піднятись та одразу зупинити Росію ще у 2014 р. Її дії були прямим порушенням урочистої обіцянки, даної молодій країні. На жаль, цього не сталось.

Остання відповідь Заходу прийнятна, але вона могла і мала б бути потужнішою. Зараз Україна потребує зброї великої дальності – артилерії, що має більший діапазон дії, ніж HIMARS, що були передані США для українських військових. В України має бути спроможність знищувати ворога безпосередньо у Росії. Бо виходить так, що росіяни використовують свою територію як якесь недоторкане святилище для ведення воєнних дій в Україні. Це потрібно усунути.

У США є артилерія з дальністю у 250 миль (HIMARS має дальність дії 50 миль). Якщо Збройні сили України матимуть цю зброю, то зможуть завдати удару по місцях з великим скупченням ворога, а також знищити склади з боєприпасами, залізничні колії та все те, що допомагає росіянам воювати. Тому ваша держава потребує кращої, інтелектуальної зброї, і якомога швидше. Цю війну можна завершити, лише знищивши інфраструктуру противника. Після цього Росія не зможе воювати.

- Атомна енергетика України відіграє важливу роль у забезпеченні національної безпеки країни. Ви, як генеральний директор світової ядерно-енергетичної компанії, як вважаєте, чи надала Україна світові вагомі аргументи щодо рішучих дій задля захисту українських ядерних об’єктів від постійної російської загрози?

- Я думаю, що так. Вважаю, що Президент Володимир Зеленський та Уряд України були надзвичайно ефективними в донесенні до світу інформації щодо ситуації із захоплення Запорізької та Чорнобильської АЕС, а також того, які це матиме наслідки. Без сумніву.

- До повномасштабного вторгнення російської федерації вторгнення НАЕК «Енергоатом» і Holtec активно співпрацювали. Чи можете Ви прокоментувати роль Holtec у підтримці  української компанії, особливо після російського вторгнення?

- Ми працюємо в Україні з 2003 року та активно підтримуємо український народ. Нашим головним замовником був НАЕК «Енергоатом», і наша компанія глибоко залучена до ядерної програми в Україні. Усі ці роки у нас були надзвичайно теплі стосунки. З 24 лютого 2022 року, коли країна зазнала російської агресії, ми продовжуємо надавати критичну підтримку українській компанії. Наприклад, в нас було обладнання на мільйони доларів, яке ми мали передати Енергоатому, але через те, що воно не могло потрапити до Чорного моря через напад Росії на Україну, ми вивантажили його в Туреччині. І після тривалої подорожі через Польщу з додатковими витратами на відвантаження, перевезення і страхування Holtec успішно доставив його українській стороні.

Зараз ми продовжуємо підтримувати Енергоатом, щоб країна могла забезпечити продовження експлуатації своїх атомних електростанцій і зберігання відпрацьованого палива на своїх АЕС, оскільки Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, яке «Енергоатом» побудував за нашої допомоги, знаходиться надто близько до кордону з Білоруссю. Зараз на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС необхідно мати в наявності альтернативи для зберігання частини відпрацьованого палива до припинення воєнних дій.

- Нещодавно Енергоатом підписав угоду з Westinghouse на будівництво реакторів АР-1000. Також були взяті зобов’язання щодо диверсифікації сектору ядерної енергетики України та встановлення цілей для безвуглецевих проєктів. Що на Вашу думку має зробити світ, особливо Захід, щоб допомогти енергетичному сектору України?

- Гарне запитання. Відомо, що частка виробництва електроенергії на українських атомних електростанціях знаходиться на рівні трохи більше, ніж 50%. І для того, аби збільшити виробництво електроенергії на АЕС необхідно змінювати енергоблоки, що побудовані ще за радянських часів. Вони забруднюють довкілля, а тому в інтересах світу допомогти Україні перейти до чистої ядерної енергії, що, звісно, вимагатиме великих грошей та підтримки.

Проєкт Westinghouse, AP1000 – дуже хороша ідея. Ми маємо це підтримувати, і Захід має це підтримувати. Також ми повинні піти далі та допомогти Україні побудувати велику кількість малих модульних реакторів на території всієї держави, щоб позбулася від залежності викопного палива.

- На сьогодні в Україні працюють 15 атомних енергоблоків. І усі вони були спроектовані за радянських часів, більшість з них збудовано до здобуття Україною незалежності. Робочий ресурс блоків вичерпується, і незабаром їх доведеться знімати з експлуатації. Чи обговорюються з Україною питання співпраці в даному напрямку?

- Поки ми не обговорювали детально співпрацю в даному напрямку. Але плануємо провести переговори з НАЕК «Енергоатом», щоб, можливо, запустити програму продовження терміну експлуатації. І це гарантує безпечну роботу станцій ще на 20 років за рахунок відповідної модернізації обладнання та систем. Звісно, що для цього потрібні кошти. Припускаю, що кожна АЕС потребуватиме мільярд доларів для забезпечення додаткових 20 років експлуатації. Хочу закликати Захід надати Україні ці кошти, щоб компанія «Енергоатом» могла розпочати всі необхідні роботи в цій сфері. 

- До моменту неправомірного вторгнення росії в Україну жодна атомна електростанція в світі не була атакована, захоплена та зайнята ворожою армією. Які наслідки це може мати для ядерної безпеки світу та які висновки має зробити світова спільнота у питаннях ядерного регулювання?

- Вторгнення та захоплення Запорізької АЕС – нова віха в історії людства. Це надзвичайно небезпечно. Кількість ядерного палива, що зараз знаходиться на майданчику станції, величезна. І удар воєнними засобами по такому об'єкту може мати серйозні наслідки для безпеки всього світу. Для того, аби цього не відбулось, необхідно розширити накладені санкції по відношенню до Росії, а також, щоб кожна країна світу відмовитися від торгівлі з цією державою. Адже окупації атомної станції, навмисному кроку, спрямованому на створення масштабної ядерної аварії, має протистояти весь світ. Також ООН повинна оголосити Росію державою поза законом. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), звісно, вживало можливих заходів, але я не вважаю, що зусилля були достатньо потужними, щоб ізолювати та покарати Росію.

- Відомо, що компанія Holtec успішно завершила будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), у тому числі надаючи постійну допомогу Енергоатому в остаточному введенні в експлуатацію Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження. Докторе Сінгх, які, на Ваш погляд, важливі питання безпеки  необхідно вирішити на Чорнобильській АЕС у зв’язку з останніми подіями, враховуючи довгострокову участь Holtec у проекті в Чорнобилі?

- Так, ми дійсно побудували на Чорнобильській станції сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу, але перевезення ВЯР до об’єкту ще не завершено. Наразі кількість палива, що знаходиться у відносно незахищеному стані, величезна. Воно знаходиться в будівлях, термін експлуатації яких закінчився. Тому його потрібно якнайшвидше перемістити до сховища сухого типу. Якби майданчик цієї АЕС вразила артилерія, яку використовує Росія, це була б катастрофа. Жертвами став би не тільки український народ, а й Республіки Білорусь, яка знаходиться географічно близько. Тому я думаю, що в інтересах Росії погодитися на демілітаризацію регіону навколо Чорнобиля, а також від можливих спроб перекинути свої війська через кордон з Білоруссю. Це допоможе безпечно перемістити паливо до побудованого сховища.

Крім цього, Україна не завершила процес набуття технології зберігання будь-якого палива, яке могло пошкодитись у реакторі протягом експлуатації. Воно так і називається – «пошкоджене паливо». Такий вид речовин потребує спеціальних сховищ, яких ще немає в Україні. Тому Захід повинен надати вашій держав допомогу в отриманні сховищ для пошкодженого палива, яке зараз знаходиться у сховищі мокрого типу на майданчику АЕС. Доки воно не буде вилучено, цей об’єкт залишатиметься вразливим до воєнних та інших терористичних атак.

- Також одним з важливих проєктів Holtec в Україні є будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для вітчизняних атомних електростанцій з реакторами типу ВВЕР (ЦСВЯП). Докторе Сінгх, будь ласка, надайте нам огляд його переваг і стану реалізації.

- Одна з головних переваг Централізованого сховища, що також знаходиться біля кордону з Білоруссю, в Чорнобильській зоні відчуження, полягає в тому, воно ліквідує близько 200 мільйонів доларів щорічних витрат, які Україна платила Росії за зберігання палива на своїй території. Об’єкт дозволяє зберігати 100% ресурсу. Таким чином, Україна витрачатиме лише 35 мільйонів доларів на рік у себе, забезпечуючи це сховище роботою, що, звичайно, є фінансово вигідним. Щодо іншої переваги сховища ЦСВЯП. На даний момент відпрацьований ресурс перевозиться в застарілих і небезпечних транспортних контейнерах російського виробництва. Тепер паливо транспортуватиметься за допомогою сучасних транспортних контейнерів, здатних витримати потужний удар.

Наприклад, якщо вагон рухався б зі швидкістю 60 миль на годину і зіткнувся зі стіною, то контейнер залишиться цілий і загерметизований. Вони настільки безпечні, що, якщо їх навмисно кинути з висоти, скажімо, 20 метрів, також не станеться жодного викиду радіоактивності. Ось наскільки безпечні нові транспортні контейнери, які ми надали Україні. Про них можна довго говорити, але, якщо коротко: це найбезпечніші ємкості, які людство будь-коли придумало та які використовувались будь-де у світі. Отже, це фізична безпека та захист населення України, гарантія безпеки довкілля та комерційна вигода.

- Уряд України та Енергоатом почали розривати відносини з Росією щодо будь-якої співпраці, зокрема, щодо постачання запасних частин для експлуатації та планового обслуговування своїх ядерних реакторів. Це потребує альтернатив і вимагає термінових дій, оскільки вітчизняні виробничі потужності України серйозно постраждали через російську агресію. Будь ласка, поділіться своїми думками про те, як можна вирішити цю важливу та нагальну проблему?

- Я пропоную НАЕК «Енергоатом» створити програму «зворотного проєктування». Що це означає? Тобто, якщо є певна продукція, яка недоступна від первісного постачальника, тоді у вас повинна бути компанія, яка проєктуватиме у зворотному напрямку й забезпечить вас потрібними запасними частинами. Компанія «Holtec» надає таку послугу своїм клієнтам. Довкола багато компаній, що збанкрутували. Вони постачали обладнання або частини до існуючих ядерних установок. І от, коли таке трапляється, наші клієнти звертаються до нас. А ми робимо зворотне проєктування та забезпечуємо їх необхідними компонентами. Таке проєктування дає інформацію про технічні деталі обладнання, його складові та частини, а також детальний аналіз їхньої конструкції, функцій та експлуатації.

- Раніше Holtec пропонувала українському уряду рішення щодо побудови сховища для зберігання осклованих високоактивних радіоактивних відходів (ВАВ). Докторе Сінгх, яка наразі з цим ситуація?

- Український уряд не зрушився у цьому напрямку. Поки не зовсім зрозуміло, яка кількість осклованих високоактивних відходів повернеться з Росії. Бо вони знаходяться там. Але в будь-якому випадку Україні потрібне сховище осклованих відходів. Ми безперечно можемо зробити його для вашої країни. У нас є перевірена технологія, щоб втілити це рішення. І НАЕК «Енергоатом», і український уряд знають, що Holtec готовий допомогти їм у разі потреби.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що Україна протягом року побудує  сховище відпрацьованого ядерного палива, подібне до того, що є на Запорізькій АЕС. Чи співпрацює Holtec з Україною в цій сфері?

Так. Саме зараз ми його розробляємо. Ми допомагаємо НАЕК «Енергоатом» спроєктувати те, що ми звемо «пристанційне сховище». Зокрема, ми маємо спільні напрацювання щодо визначення потрібних процесів для пристанційного сховища ВЯП шляхом використання вже ліцензованих контейнерів зберігання, подібних до того, як це робиться у США.  

Такі пристанційні сховища можна швидко розгорнути, змінивши призначення обладнання, яке Holtec вже встановив, для застосування на цих АЕС замість Централізованого сховища. Оскільки, це обладнання вже схвалив орган ядерного регулювання, буде гарантовано безпеку такого пристанційного сховища, при цьому зменшаться витрати.

- Holtec International відома на світовій арені розробкою свого малого модульного ректора – SMR-160. В чому полягає їх унікальність, чи є перспектива будівництва цих реакторів в Україні?

- Звісно, малі модульні реактори SMR 160 – це сучасна технологія, яка підходить для України. І ось чому. Наша установка не потребує жодних насосів чи двигунів для функцій безпеки та керування. Саме вони були і є однією з найголовніших проблем на атомних станціях. Достатньо згадати лише ситуацію з «Фукусімою». Це одна з важливих причин, чому ми рекомендуємо наш реактор вашій країні. Інший фактор полягає в тому, що SMR-160 можна розмістити будь-де Україні.

Його можна розгорнути біля Дніпра, де сьогодні багато українських АЕС, або посеред поля, де росте кукурудза чи соняшник. Адже для охолодження, яке вимагає електростанція, у випадку SMR-160 можна використовувати повітря. І як підсумок – SMR-160 настільки безпечний, що, якби терористи захопили щит управління, вони б не змогли підірвати станцію, а лише зупинити. Навіть найбільш підготовлені путінські агенти КДБ не змогли б спричинити аварію. Ось чому ми рекомендуємо SMR-160 для України.

- Як швидко в повоєнній Україні можна налагодити виробництво (локалізацію) SMR 160?

- Протягом останніх кількох років нашою метою було створення виробничого центру в Україні, щоб задовольнити потреби вашої країни, а також регіональні потреби, наприклад атомних станцій в Польщі, Румунії, тобто регіону Східної Європи. Тому ми дійсно хочемо побудувати виробничі потужності в Україні – найсучасніший завод, який виготовлятиме компоненти SMR-160. Це наша мета. Сподіваємося, що Захід надасть економічну допомогу Україні, щоб це сталося.

- Як війна в Україні та світова енергетична криза вплинули на ММР в Україні та в усьому світі?

- Безумовно, воєнні дії в Україні змінюють енергетичний баланс в усьому світі. Ваша держава стикається з серйозною проблемою доступності природного газу для опалення будинків і підприємств. Ви, як і жодна країна світу, не може покладатися на Росію як на надійного постачальника енергії з викопних джерел. Адже РФ використовує паливо як зброю проти країн, які їй не подобаються або виступають проти її експансіоністської політики.

Тому Західна Європа, Східна Європа, Азія, Африка, кожна частина світу шукає, як звільнитися від російського шантажу. Змінюються пріоритети. Думаю, що буде величезний поштовх у бік будівництва атомних станцій. Сподіваємось, наші установки SMR-160 стануть у пригоді. Наприклад, Україна може використати понад сотню установок SMR-160 по всій державі, щоб усунути потребу у викопних вугіллі, нафті та газу.

До речі, атомні станції можна використовувати також для опалення своїх осель. У нас є технологія централізованого теплопостачання під назвою «HI-HEAT», яка дозволяє акумулювати надмірну електроенергію та в подальшому її використовувати. Тобто. АЕС можна використовувати як джерело енергії для опалення будинків.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про HI-HEAT. Чи можливе її впровадження в Україні?

- Так, власне ми й розробили HI-HEAT, надихаючись ситуацією з енергоресурсами в Україні. Ми бачили, що відбувається – втрата постачання газу і ризик залишитись без опалення напередодні зими. Тому ми розробили цю технологію. Вона зберігає «надлишкову» енергію від атомних станцій, наприклад, вночі, коли попит низький. Потім ця енергія у вигляді пару може йти на цілодобове забезпечення централізованого теплопостачання взимку.

Зараз ми передбачаємо впровадження цієї технології в Україні. Оскільки часу обмаль, а будівництво повноцінних потужностей є довготривалим процесом, ми використаємо наявні виробничі можливості в країні для виробництва систем HI-HEAT на найближчу перспективу. Звісно, якщо попит надалі буде високим, ми зможемо побудувати власні підприємства. Але в будь-якому випадку Holtec прагне надати вам системи HI-HEAT, щоб люди взимку мали тепло, не покладаючись на російський природний газ.

- Над якими ще спільними проектами Holtec та українська сторона в особі НАЕК «Енергоатом» наразі співпрацюють?

- Ми твердо переконані, що після того, як період кризи мине й Енергоатом повернеться до нормального режиму роботи – в нього не буде російських військ на атомних станціях – почнемо обговорювати питання продовження терміну експлуатації, будівництво SMR-160, впровадження технології HI-HEAT. Тобто, все те, що може допомогти Україні. Ми також працюватимемо із західними агентствами, щоб допомогти вашій державі отримати необхідні кошти для виконання робіт.

- І насамкінець,  розкажіть, будь ласка, про перспективи Holtec; які технології розробляє Holtec, що можуть допомогти Україні в майбутньому?

Звісно, що найважливішою нашою технологією є SMR-160, яку Україна, як держава зі значним виробництвом енергії з викопних джерел, потребуєте для переходу до екологічно чистої атомної галузі. Отже, розширення атомної інфраструктури в Україні є перспективним напрямком. Також це стосується систему HI-HEAT, яка дозволить скоротити споживання природного газу для опалення ваших будинків і підприємств. Ми продовжуватимемо надавати НАЕК «Енергоатом» технології матеріального забезпечення для поводження відпрацьованим ядерним паливом.

Також, безумовно, найважливішим пункт – забезпечення розвитку потужної виробничої бази для ядерних компонентів в Україні. Це надважливо. Якщо у вас не буде інфраструктури атомної промисловості, то ваші підготовлені інженери покинуть країну. Це не дозволить розвиватися, і держава не зможете досягти своїх майбутніх цілей. Коли я зустрічався з президентом Володимиром Зеленським у грудні минулого року, я нагадав йому, що він втрачає інженерів. Вони їхали шукати роботу в Росії, тому що в Україні її не вистачало.

Ми повинні змінити цю тенденцію та переконатися, що в Україні створюються робочі місця, а інженери, ваші технічні працівники, залишаються в державі та не будуть вимушені їхати за кордон до Польщі чи інших місць. І це – необхідність, яка перевершує все інше. Ви повинні зберегти свій технічний ресурс. І ми прагнемо допомогти вам у цьому. Зараз у нас є своя організація в Україні, і ми сподіваємося розвивати її так, щоб працевлаштувати ваших людей. Тож країна зможе залишатися технічно сильною та здатною дбати про своє майбутнє.

Записав Валентин Марчук, Київ

Фото Emma Lee/WHYY та з відкритих джерел

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-