Суд у Сербії зняв арешт із понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства

Суд у Сербії зняв арешт із понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства

Укрінформ
Сербський суд зняв арешт з понад двадцяти суден Українського Дунайського пароплавства, що були заблоковані в межах досудового слідства у портах Дунаю через позов місцевої бункерувальної компанії NIS Gazprom Neft, контрольованої російським «Газпромом».

Про це повідомив у Фейсбуці гендиректор Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко, передає Укрінформ.

«УДП продовжить працювати на сербській ділянці Дунаю завдяки першій юридичній перемозі у Сербії. За нашою апеляційною скаргою знятий незаконний арешт з більш як двох десятків суден пароплавства», - зазначив Москаленко.

За його словами, ініціатором позову та арешту (як заходу забезпечення позову) виступила місцева компанія NIS GAZPROM NEFT, що раніше займалась бункеруванням флоту УДП. У пароплавства виникла заборгованість перед постачальником ще до початку російської агресії проти України. Але компанія NIS GAZPROM NEFT розглядала цю заборгованість як поточну і не мала претензій щодо її погашення. Але після вторгнення в Україну компанія звернулася до пароплавства з вимогою погасити заборгованість.

Реагуючи на претензію, додав керівник УДП, українська компанія «повідомила постачальника, що кошти не можуть бути сплачені в зв'язку з агресією росії та обмежувальними заходами нашого уряду. Адже мажоритарним власником сербської компанії є АТ «Газпром нефть» та АО «Газпром», які в свою чергу контролюються країною-агресором».

Суд врахував при ухваленні рішення, що Кабмін та Нацбанк України забороняють УДП та іншим компаніям здійснювати будь-які розрахунки з юридичними та фізичними особами, пов’язаними з рф. Верховною Радою ухвалені відповідні зміни у Кримінальний кодекс.

Читайте також: На Одещині у гирлі Дунаю зіткнулося з міною гідрографічне судно

В УДП нагадали, що наприкінці червня одне з суден УДП затримали у сербському Велико-Градіште, оскільки компанії NIS Gazprom Neft вдалось отримати досудове рішення про накладання арешту на флот УДП.

УДП про це не повідомили у встановлений сербським законодавством спосіб. В результаті підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але й вище по Дунаю. Завдячуючи злагодженим діям юристів пароплавства, Мінінфраструктури, МЗС та Посольства України у Сербії, арешт суден флоту УДП був знятий. Компанія знову може працювати на всій Дунайській магістралі.

Фото: Дмитро Москаленко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-