Дмитро Жоравович, т.в.о голови АРМА
За три місяці отримали близько 100 судових ухвал про передачу в управління активів 
11.08.2022 13:26

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) від початку повномасштабного вторгнення ворога взялося за розшук активів осіб, пов’язаних з рф та білоруссю. Агентство стало важливою ланкою у процесі боротьби із загарбниками. 

Також саме АРМА займається активами Януковича та Медведчука і пов’язаних з ними осіб. Головне завдання агентства - не лише віднайти майно, а й забезпечити ефективне управління ним чи вигідний продаж. 

Укрінформ поспілкувався з т.в.о голови АРМА Дмитром Жоравовичем про те, що відбувається з активами після їх розшуку та арешту, про специфіку роботи агентства, про останній звіт Рахункової палати і про ситуацію навколо конкурсу на посаду очільника відомства.

ПРО РОБОТУ АРМА В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

- Пане Дмитре, яку кількість активів передали в управління АРМА, починаючи з 24 лютого?

- Під час війни до нас надійшло близько ста судових ухвал. Хоча ми ведемо відлік із лютого, фактично АРМА почало отримувати рішення судів у 20-х числах квітня. Отже, по суті така кількість ухвал надійшла до агентства за 3 місяці. Для порівняння: впродовж усього 2021 року АРМА отримало 97 судових ухвал. Тобто динаміка пришвидшилась вчетверо.

Вважаю, що це - лише початок й до нас і надалі надходитимуть ухвали про арешт майна, яке, у тому числі, належить особам, причетним до російської агресії.

- В одній ухвалі може йтися про декілька активів, правильно? 

- Так. Взагалі в управління агентству передають декілька видів майна: корпоративні права, рухоме майно, нерухомість, цінні папери та гроші. 

З 24 лютого в управління АРМА передали корпоративні права понад 50 юросіб, 1234 арештованих об’єктів нерухомості -  у тому числі 2 єдиних майнових комплекси - та понад 30 тисяч одиниць рухомого майна (транспорт, техніка, обладнання, коштовні речі тощо). Також агентству передали понад 88 тисяч тонн різних рідин (аміак, хлорид та інші речовини й сировина).

- Назвіть, будь ласка, декілька найбільших чи найдорожчих активів, які АРМА отримало з 24 лютого.

- Найбільш значущі активи – це 26 облгазів, мережа АЗС Glusco, Глухівський кар'єр кварцитів, майно і корпоративні права компанії “Аерок” та понад 20 тисяч залізничних вагонів.

Облгази та мережу АЗС Glusco агентство вже передало за спеціальною процедурою в управління компаніям Нафтогазу. 

- Що це за процедура?

- АРМА наразі має можливість обирати управителів на відкритому конкурсі, або в особливих випадках пропонувати Кабінету Міністрів призначити їх з-поміж профільних державних компаній. Особливі випадки – це ситуації з об’єктами критичної інфраструктури, збої в роботі яких можуть спричинити негативні наслідки для цілих регіонів і галузей економіки.  

Наприклад, якщо не підтримувати роботу облгазів, то можливий  зрив опалювального сезону. Мережа АЗС, яка займається збутом пального, також є важливою для життєдіяльності країни.

- Яка вартість активів, отриманих АРМА за цей період?

- Взагалі вартість цього майна можна обрахувати приблизно. Передаючи нам активи, правоохоронці орієнтуються на середні ринкові ціни. Точна оцінка вартості майна відбувається уже перед укладанням договору з новим управителем. Професійний оцінювач, обраний на конкурсі, визначає реальну вартість активів. Саме її повинен зберегти, а за можливості і примножити новий управитель.

В вартість – це величина, яка змінюється. Наприклад, вартість підприємства залежить не лише від того, скільки коштує його рухоме та нерухоме майно, а й від його привабливості для потенційних інвесторів. Якщо підприємство перестає працювати, то вартість корпоративних прав зменшується. Більше того, ціна корправ залежить від зобов’язань підприємства за кредитами чи невиконаними договорами, адже ці чинники можуть знівелювати вартість через  борги. 

Саме тому складно назвати точну вартість усіх активів. Зараз на депозитних рахунках агентства зберігається понад 1 млрд грн арештованих коштів, цю цифру можна чітко зафіксувати. Крім того, ми вже передали в управління активи, вартість яких перевищує 3,5 млрд грн. Тобто нині АРМА забезпечує збереження активів на майже 5 млрд грн. 

- Чи є об’єкти, над якими АРМА втратило контроль після початку повномасштабного вторгнення? 

- На жаль, є передані в управління АРМА активи, які розташовані на тимчасово окупованій російськими військами території України, а також у регіонах, де тривають активні бойові дії. І ми не маємо інформації про те, що зараз відбувається з ними. 

АРМА втратило контроль над: 31 земельною ділянкою у Донецькій та Херсонській областях загальною площею понад 748 га; 4 житловими будинками в Донецькій області; 19 машиномісцями в Донецьку; 103 квартирами в Маріуполі та Ялті; 7 баржами, які пришвартовані в Херсонському порту, та над майновим комплексом у Генічеському районі Херсонської області. Це ще не повний перелік.

Крім цього, агентству відомо, що в ході боїв було пошкоджено або повністю зруйновано деякі активи. Зокрема, це колишня мисливська резиденція Януковича в Сухолуччі, одна зі станцій нафтопроводу «Самара – Західний напрямок», ангар у Межигір’ї, баржа в Очакові та інші.

Суму збитків наразі встановлюють. Але тільки заподіяна  нафтопроводу шкода перевищує 240 мільйонів гривень. 

ПРО ТЕ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З АКТИВАМИ ПІСЛЯ  ПЕРЕДАННЯ АГЕНТСТВУ 

- Яка подальша доля активів, переданих в управління АРМА? Чи має особливості процедура передачі в управління активів, пов’язаних з росією та білоруссю?

- Відповідно до закону, ми маємо стандартну процедуру, яка існувала до повномасштабного вторгнення. Правоохоронні органи звертаються до суду з клопотанням про накладання арешту на активи та про їх передачу в управління АРМА. 

Приблизно два місяці тому було законодавчо затверджено нову процедуру, яка передбачає, що РНБО може блокувати активи осіб, пов’язаних з росією та білоруссю, накладаючи на них санкції. Санкції має затвердити своїм указом Президент. Мін’юст має право звернутися до ВАКСу (Вищого антикорупційного суду) з позовом про визначення подальшої долі цих активів. 

Міністерству також надано можливість перед поданням заяви до суду звернутися до АРМА стосовно розшуку активів осіб, котрі вказані у санкційних списках. Для цього ми підписали спільний наказ, який дозволив агентству співпрацювати не тільки з правоохоронними органами, а й з Мін’юстом.

Якщо суд вирішить стягнути активи на користь держави, їх можуть передавати у тимчасове управління АРМА чи іншого державного органу. 

- Розкажіть більш детально про те, як саме АРМА управляє арештованими активами. 

- Наша стандартна процедура передбачає, що активи можуть бути: передані новому управителеві через конкурс; передані державним компаніям через рішення уряду; продані на торгах; розміщені на депозитних рахунках у банку з нарахуванням відсотків (якщо це кошти). 

Коли говорити про реалізацію, то продажу підлягає лише певне рухоме майно, яке, здебільшого, швидко псується або швидко втрачає вартість. 

Кошти від реалізації зберігаються на депозитних рахунках агентства до відповідного рішення суду. Тобто, якщо суд знімає арешт з майна, гроші повертаються власнику. Якщо ж суд ухвалює рішення про конфіскацію, ці кошти разом з відсотками отримує держава.  

Водночас обрані на конкурсах управителі сплачують до державного бюджету частину доходів, отриманих від комерційного використання арештованих активів. 

- Скільки активів уже передали в управління державним підприємствам?

- У 2021 році уряд за окремою процедурою передав в управління дві ТЕЦ у Львівській області. Цього року передали 26 облгазів та мережу АЗС Glusco. Всіма цими об’єктами управляють держпідприємства. 

Також (вже на конкурсних засадах) АРМА передало в управління держпідприємствам «трубу Медведчука» - нафтопровід «Самара - Західний напрямок»  - і акції ПрАТ «Газтранзит».

- Що отримує державний бюджет від діяльності АРМА?

- Мета створення АРМА – збереження вартості активів, які передаються в управління агентству. Таким чином, ми заощаджуємо кошти держбюджету, які мають бути спрямовані на утримання арештованого майна, а це значно більші суми, ніж річні бюджети агентства.

Управитель, якого знаходить АРМА для активу, зобов’язаний зберегти його. Наприклад, якщо в управління передано майновий комплекс, то управитель зобов’язаний: сплачувати податки, заробітну платню працівникам, комунальні платежі, а також здійснювати поточний ремонт та виконувати інші умови договору з АРМА. Найчастіше ці витрати значно більші, ніж суми, які управитель перераховує до бюджету чи отримує у вигляді винагороди за свою діяльність. 

За час роботи АРМА наші управителі перерахували до бюджету близько 100 млн грн чистих надходжень, і це не враховуючи інвестицій в самі активи. Ще понад 300 млн грн – сума реалізованого на торгах арештованого майна. Майже 160 млн грн – відсотки з арештованих коштів.

ПРО АКТИВИ ЯНУКОВИЧА ТА МЕДВЕДЧУКА

- Які активи, пов’язані з експрезидентом Януковичем та його оточенням, уже передано в управління? Чи є труднощі з їх пошуком, конфіскацією та переданням?

- АРМА виконало свою роботу і відшукало активи Януковича. Зараз в управлінні у нас перебуває деяка нерухомість (квартира на Оболонській набережній), яка належить безпосередньо йому, вона досі приносить дохід державі. 

Також є ще Межигір’я, яке в попередні роки, на жаль, управлялось неефективно. З кінця 2021 року АРМА порушило  питання щодо зміни підходу до розпоряджання цим комплексом. Зрештою уряд ухвалив рішення про створення на його території парку-пам’ятки національного значення. Останні два місяці ведеться відповідна робота. 

Ще на території колишньої резиденції розташований вертолітний майданчик, який можна передати Національній поліції, як і кінологічний центр.

Крім цього, там є дослідна лабораторія. Наразі вирішується питання передачі її Міністерству охорони здоров’я України,  для чого ми вже оголосили публічний конкурс. 

- Що зараз відбувається з активами Медведчука?

- Частину з активів, які належать цій особі, членам його родини або третім пов’язаним особам, наразі арештовано та передано в управління АРМА. Ще минулого року агентству передали нафтопровід, для якого ми відібрали управителя. Решту активів передали АРМА вже під час війни. Для нерухомості у Києві та Київській області шукаємо управителів, вже оголосили відповідні конкурси. 

Арештовану яхту, яку, до речі, розшукали наші фахівці, готуємо до продажу за кордоном. Цей процес не має прецедентів, тому досить тривалий і складний. 

- Скільки вона коштує?

- Орієнтовно судно коштує понад  200 млн євро. Після його продажу гроші зберігатимуться на депозитному рахунку АРМА до рішення суду стосовно їхньої подальшої долі.

ПРО ЗВІТ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ ТА КОНКУРС НА ПОСАДУ ОЧІЛЬНИКА АРМА

- Нещодавно деякі ЗМІ опублікували інформацію про звіт Рахункової палати щодо діяльності АРМА за 2019-2021 роки. Зокрема, в ньому йдеться про неефективне використання бюджетних коштів, а також містяться інші зауваження до роботи агентства. На що саме звернули увагу державні контролери?

- Хочу наголосити, що звіти Рахункової палати не є якимось вердиктом чи навіть підтвердженням незаперечних фактів. Це - позиція членів Рахункової палати, з якою ми не завжди погоджуємося і при цьому наводимо свої аргументи. 

Одне із зауважень Рахункової палати стосується того, що АРМА так і не запустило у промислову експлуатацію реєстр арештованих активів. 

Наразі реєстр працює у тестовому режимі. Торік повноцінного запуску не відбулося через відсутність необхідного обладнання. Спершу його хотіли закупити за 40 млн грн, але ми змінили умови тендеру і переможець був готовий надати устаткування за 25 млн грн. Він не виконав своїх зобов’язань. За це агентство в судовому порядку вимагає стягнення штрафу з контрагента у розмірі 6 млн грн. При цьому нам вдалося розв’язати проблему, і Реєстр все ж таки  запустимо у промислову експлуатацію на обладнанні Держспецзв’язку. 

У звіті вказано, що агентство не використало всі бюджетні кошти, частина з яких і були ті 40 млн грн, виділені на придбання обладнання для запуску реєстру. Але ці гроші АРМА повернуло у бюджет наприкінці року. 

Крім цього, Рахункова палата вказує на відсутність бухгалтерського обліку активів, які АРМА отримує в управління. Це - проблемне питання. 

У Рахунковій палаті вважають, що агентство має відображати у своєму балансі будь-який актив, який передається йому в управління. Однак це неможливо, тому що ці активи не належать АРМА, а  - до обвинувального судового вироку — усе ще попереднім власникам. Також, коли майно передають до агентства, не проводиться його оцінка, яка необхідна для бухгалтерського обліку. Зважаючи на ці ключові особливості, ведення такого обліку об’єктивно неможливе. 

- Чи є якісь рекомендації Рахункової палати, які АРМА вже виконало?

- Так. Наприклад, у звіті йшлося про неефективне використання службових автомобілів. Агентство врахувало це зауваження і виправило всі недоліки. Також АРМА цього року провело реорганізацію штатної структури й посилило свої профільні підрозділи. 

Загалом агентство вже виправило більшість зауважень Рахункової палати і, сподіваюся, за наступні два роки роботи АРМА (інтервал аудиту Рахункової палати) зауважень не буде взагалі. 

Хочу додатково наголосити, що свій попередній звіт (за 2017-2019 рр.) Рахункова палата передала до правоохоронних органів. І той факт, що за підсумками останньої перевірки аудитори до правоохоронців не зверталися, підтверджує, що порушень з ознаками кримінальних дій в роботі агентства не  виявлено. 

- Що відбувається з конкурсом на посаду очільника АРМА? Чому оголошення його результатів перенесли? 

- Як учасник конкурсу, я володію такою ж інформацією, як і ЗМІ. Вважаю, що це питання вже має бути вирішене, адже АРМА фактично три роки залишається без повноцінного керівника. 

Вибори мають бути завершені для того, щоб агентство могло повноцінно виконувати свою роботу. 

Співбесіди з учасниками конкурсу завершилися два тижні тому. Комісія взяла додатковий час до 15 серпня для того, щоб ретельніше опрацювати отриману інформацію. Чекаємо на результат. 

Розмовляла Анастасія Кравченко

Фото — Володимир Тарасов

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-