Найгірший показник з 2020 року: зменшення обсягів корпоративних кредитів очікують 56% банків

Найгірший показник з 2020 року: зменшення обсягів корпоративних кредитів очікують 56% банків

Укрінформ
У наступні 12 місяців скорочення корпоративного портфеля очікують 56% фінустанов, що є найгіршим показником з 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це голова Ради Національного банку Богдан Данилишин написав у Фейсбуці.

За його словами, незважаючи на надлишок ліквідності, банки обережно оцінюють перспективи банківського кредитування.

"За результатами опитування Національного банку у ІІІ кварталі банки прогнозують незначне відновлення попиту на всі типи корпоративних кредитів, зокрема на короткострокові та гривневі позики, найбільше для МСП. При цьому у наступні 12 місяців скорочення корпоративного портфеля очікують 56% фінустанов, що є найгіршим показником з 2020 року. Оцінка перспектив споживчого кредитування порівняно з І кварталом дещо поліпшилася, хоча 63% банків досі вважають, що портфель зменшиться", - написав Данилишин.

У ІІІ кварталі фінансові установи очікують подальшого посилення всіх видів ризиків: кредитного, операційного та, меншою мірою, ризику ліквідності.

"Посилення ризиків та збільшення вартості кредитних ресурсів збільшує важливість державних програм підтримки кредитування", - зазначив Данилишин.

Читайте також: У червні банки видали майже 2,3 мільярда кредитів за держгарантіями на портфельній основі - Мінфін

Так, за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня банками було видано 122 пільгових кредити на загальну суму 1,1 млрд грн.

Окрім того, у червні в рамках підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні за допомогою державних гарантій укладено 1368 кредитних договорів на суму 2,285 млрд грн, з якої 1,234 млрд грн гарантовано державою.

Як раніше повідомлялося, загальна кількість виданих кредитів з початку широкомасштабних воєнних дій на території України за програмою досягла майже 11 тис., а їх загальний обсяг - 42 млрд грн, з яких майже половину складають кредити с/г товаровиробникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-