Готівковий долар: звикаємо до нової реальності і не панікуємо

Готівковий долар: звикаємо до нової реальності і не панікуємо

Укрінформ
Хоча особливої паніки на валютному ринку після підняття офіційного курсу й не сталося, експерти радять звикати до нових цифр в обмінниках

Звістка про підвищення офіційного курсу гривні до 36,6 грн/дол. США минулого тижня добряче струсонула населення та бізнес. Курс в обмінниках наблизився до позначки 40 грн за долар, а в деяких і зовсім перетнув її. І хоч українці й звикли свої збереження тримати у валюті, проте черг до обмінників в ці дні не спостерігалось. Певно люди сподіваються, що за деякий час все "уляжеться", або ж поступово звикають до нових курсових орієнтирів. Нагадаємо, у перші два місяці війни Нацбанк взагалі заборонив продаж валюти населенню. Роботу готівкового ринку відновили лише з 14 квітня, але певні регуляторні обмеження на ньому залишаються й досі. Разом з тим люди з кожним місяцем все активніше купують та продають долари.

Гривня в обмінниках: мляве сповзання

Курс долара та євро до гривні в банківських обмінниках та на чорному ринку з початком нового тижня, продовжили зростання. За даними порталу Мінфін, у середу, 27 липня, курс долара на готівковому ринку зріс на 35 копійок у купівлі та на 37 копійок у продажу. Євро у покупці зросло на 53 копійки, а у продажу — на 30 копійок. Тож в середньому долар сьогодні коштує плюс-мінус 40 гривень, євро трішки дорожче - 40,5 - 40,8 грн.

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Однак при цьому обсяги продажу-купівлі на ринку збільшуються з кожним місяцем. Якщо у квітні населення продавало й купувало готівкової валюти приблизно на $630-690 тис, то у травні вже близько $200 млн, а у червні -  $850 млн. При цьому сальдо продажу усі три місяці залишалося позитивним, тобто продавали трішки більше, ніж купували.

Скоріш за все гривню лихоманитиме найближчим часом, але в середньостроковій перспективі вона має стабілізуватись, переконані експерти. Як мінімум спрацює фактор відкриття морських портів для експорту українського зерна на світові ринки. Потік доларів має зміцнити міжбанк та впевненість регулятора у стабільності валютних надходжень. Тоді ж можна сподіватися й на подальше помʼякшення обмежень.

Нагадаємо, що з 14 квітня і до сьогодні Нацбанк обмежував банки в обсягах операцій на готівковому валютному ринку - банки могли продавати тільки ту кількість доларів, яку їм продали громадяни.

З сьогоднішнього дня, тобто 27 липня 2022 року, НБУ дозволив банкам включати до розрахунку обсягів готівкової валюти, яку вони можуть продати громадянам, не лише куплену раніше готівкову валюту (починаючи з 13 квітня 2022 року), а також половину від купленої в громадян БЕЗготівкової валюти з цієї ж дати.

В Нацбанку розраховують, що це рішення збільшить пропозицію готівки на валютного ринку і зрештою позначиться на послабленні девальваційного тиску.

“Водночас додатковий тиск на міжнародні резерви НБУ в результаті використання банками цього дозволу буде помірним і контрольованим", - вважає регулятор.

Подальший “валютний” зліт не планується, але ризики є

Звісно, усі хочуть знати як довго долар затримається на позначці “40” і чи не піде далі. Економіст Олексій Кущ в коментарі Факти ICTV наголошує на тому, називати будь-які конкретні цифри курсу зараз — це своєрідний авантюризм. За його оцінками, є два варіанти: курс по 40 грн за умови успішних дій НБУ і курс понад 50 грн – у разі, якщо влада піде “шляхом авантюризму”. Він зазначає, що ми можемо розраховувати на долар по 40 грн, якщо НБУ продовжить політику “курсового коридору” і триматиме досить жорсткі обмеження на вихід капіталу з країни, а також якщо міжнародна допомога надходитиме до нас більш-менш ритмічно і не станеться бюджетних “авантюр”, як то докапіталізація Нафтогазу на 266 млрд грн.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

"Згадайте про докапіталізацію Нафтогазу на 22,3 млрд грн у 2014 році, і який тоді був курс згодом. Зараз – мова йде майже про $7 млрд, це третина наших золотовалютних резервів, які у червні становили $22,7 млрд. Якщо не буде цієї авантюри, збережеться політика фіксованого курсу та курсового коридору і буде блоковано відхід капіталу з країни плюс міжнародна допомога, то курс не вийде за кордон 40 грн за долар. Якщо ж ідея з докапіталізацією буде реалізована– девальвація може виявитися глибшою ніж 50 грн за долар", – підкреслив експерт.

Хоча сам Нацбанк впевнений, що не дивлячись на коливання курсу на готівковому валютному ринку, підстав для паніки немає.

Банкіри, наприклад, переконані, що зростання готівкового курсу після рішення НБУ — це, здебільшого, психологічна реакція. “Така швидка корекція означає, що реального попиту на дорогий долар на ринку, принаймні, зараз, немає. І хоча суттєві коливання цілком ймовірні найближчі декілька днів, загалом поки що готівковий ринок буде триматися офіційного орієнтиру”, -  припускає Анна Золотько, директор департаменту казначейських операцій Юнеск-Банку.

Колишній в.о. міністра економіки Павло Кухта теж не бачить економічних причин для суттєвої девальвації гривні, тим паче на тлі позитивних новин про розблокування українських портів. Однак все це, на його думку, навряд чи допоможе кардинально вирішити проблему одночасного існування на ринку кількох курсів. «Ця проблема існуватиме, допоки НБУ притримуватиметься політики фіксованого курсу, тож безготівковий та готівковий ринки будуть відірваними один від одного – каже Павло Кухта. – Перший час після зміни курсу офіційний курс буде основним орієнтиром, але з часом відновиться ризик, що фокус знову зміститься на готівковий ринок».

Павло Кухта
Павло Кухта

Що ж, здається нині усі сподівання економісти покладають на зерновий експорт та розсудливість керівництва держави, які дозволять втримати нинішній крихкий баланс на валютному ринку.

Юлія Тетянич, Марина Нечипоренко, Київ

Перше фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-