Ціни та валютний ринок: у Нацбанку роз’яснили, яким буде вплив від зміни курсу долара

Ціни та валютний ринок: у Нацбанку роз’яснили, яким буде вплив від зміни курсу долара

Укрінформ
У Національному банку України роз’яснили, як вплине на валютний ринок збільшення відсьогодні офіційного курсу гривні до долара США до 36,57 грн/доларів США.

Про це повідомляє НБУ в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Це рішення прямо вплине на курс операцій для експортерів та імпортерів. Вони купують валюту у безготівковому сегменті валютного ринку. Сьогодні на ньому діють такі умови: курс продажу та купівлі валюти не може відхилятися більш як на 1% від офіційного. Така зміна у безготівковому сегменті валютного ринку є очікуваною. Вона збільшить притік і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нацбанк підняв офіційний курс долара до 36,56 гривні

Крім того, в Нацбанку підкреслили, що підвищення рівня офіційного курсу прямо не впливатиме на готівковий сегмент валютного ринку. Адже курс продажу валюти банками населенню не має прямої прив'язки до офіційного курсу.

Водночас, зазначив регулятор, це рішення матиме обмежений вплив на ціни, оскільки основними чинниками прискорення інфляції на сьогодні є наслідки війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також зростання цін на світових товарних ринках, зокрема на нафту та газ.

Натомість фіксація офіційного курсу гривні до долара на стійкішому рівні дасть змогу Національному банку утримувати курсову стабільність та зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

Читайте також: Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 25%

Як повідомлялося, Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% — до 36,5686 грн/дол. США. За оцінками Нацбанку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-