Нацбанк викупив військових ОВДП на 70 мільярдів

Нацбанк викупив військових ОВДП на 70 мільярдів

Укрінформ
Національний банк України 9 червня викупив військових ОВДП на 70 млрд грн. Їхня дохідність є плаваючою та прив'язана до облікової ставки - тобто цінові умови випуску цих цінних паперів наближені до ринкових.

Про це повідомила пресслужба регулятора, передає Укрінформ.

У НБУ пояснюють, що зростання обсягу фінансування бюджету Національним банком у червні повʼязане зі збереженням значних потреб бюджету через зменшення податкових надходжень, а також незначні обсяги ринкових боргових залучень та уповільнення надходження офіційного фінансування. Міжнародна підтримка України триває, проте організаційні процедури для виділення нового фінансування потребують часу.

В НБУ розраховують на те, що підвищення дохідності за іншими гривневими облігаціями Міністерства фінансів відповідно до останніх змін облікової ставки дасть змогу збільшити обсяги ринкових запозичень і відповідно мінімізує ризики для фіскального сектора.

При цьому регулятор нагадав, що банки мають значний потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП, ураховуючи наявну в них ліквідність. Так, станом на 9 червня ліквідність банківської системи, за даними НБУ, становить:

  • в національній валюті - 192 млрд грн, з яких 149 млрд грн – вкладення в депозитні сертифікати, а 43 млрд грн – кошти банків на коррахунках;
  • в іноземній валюті – 7,5 млрд дол. США, зокрема залишки коштів банків на ностро-рахунках – 6,3 млрд дол. США.

"Збільшення ринкових запозичень Міністерством фінансів дасть змогу зменшити обсяги купівлі військових ОВДП Національним банком, які здійснюються за рахунок емісії гривні. Це знизить тиск на обмінний курс гривні та інфляцію та сприятиме збереженню макрофінансової стабільності й довіри до уряду та Національного банку", - йдеться у повідомленні.

Натомість за відсутності кроків зі збільшення ринкових залучень ризики для макрофінансової стабільності зберігатимуться, що змушуватиме Національний банк довше утримувати облікову ставку на високому рівні.

Читайте також: Мінфін продав військових облігацій ще на 810 мільйонів

"НБУ прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету та за умови мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі реалізує це прагнення", - підкреслюється у повідомленні регулятора.

Доцільність операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП і надалі визначатиметься окремими рішеннями НБУ.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів з початку повномасштабного вторгнення росії провело 42 аукціони з продажу військових облігацій, залучивши до державного бюджету майже 79 млрд грн, близько 215 млн дол. США та 229 млн євро. Минулого тижня кількість вкладників у військові ОВДП серед громадян та бізнесу України зросла з 76 тис. до більш як 83 тис.

Шляхом поетапного випуску військових облігацій Кабінет Міністрів планував залучити до 400 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-