У Запорізькій області на підконтрольній території лише 14% ріллі - ОВА

У Запорізькій області на підконтрольній території лише 14% ріллі - ОВА

Укрінформ
Підконтрольні Україні території Запорізької області гарантовано забезпечені продовольчим зерном, хоча тут і залишилось лише 14% ріллі.

Про це повідомляється у Телеграмі ЗОВА з посиланням на заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Олександра Ясинецького, передає Укрінформ.

"Зважаючи на те, що більше 70% області знаходиться у тимчасовій окупації, на сьогодні маємо на підконтрольній території лише 14 % ріллі. Тобто залишилось 268 тисяч гектарів. Весняно-польові роботи проводилися там, де це можливо", - повідомив Ясинецький.

За його словами, аграрії збільшили площі посіву ярої пшениці та ячменю. На сьогодні йде робота з підготовки ґрунту та посіву пропашних культур: соняшнику та кукурудзи. Також фермери піклуються про стан озимих культур, обробляють їх засобами захисту рослин. Наприкінці червня розпочнеться кампанія зі збирання врожаю.

"Для того, щоб забезпечити мешканців області хлібо-булочними виробами, на рік необхідно 220-230 тисяч тонн продовольчої пшениці. На сьогодні у нас уже є 150 тисяч тонн пшениці, яка може бути використана для випікання хліба. Враховуючи майбутній врожай, підконтрольна частина буде гарантовано забезпечена продовольчим зерном", - запевнив Ясинецький.

Він додава, що у цьому році стан посівів добрий, але було б ще краще, якби не заважала війна і фермери могли вчасно підгодувати посіви, обробити. Крім того, не вистачає дизельного палива, бензину, є потреба у засобах захисту рослин, мінеральних добривах.

Читайте також: ЗСУ укріпляють оборону на Харківщині та Запоріжжі - Наєв

Директор департаменту нагадав, що в торік аграріям вдалось зібрати рекордний урожай. Запорізька область зайняла 2-ге місце в Україні за виробництвом озимої пшениці. Через порти Запорізької області також відправляли на продаж врожай з інших областей України. Наразі через заблоковані порти необхідно шукати альтернативні логістичні шляхи. У Запорізькій області на елеваторах та приватних господарствах є зерно, яке можливо безболісно продати для забезпечення продовольчої безпеки країн, які залежать від поставок з України. Сьогодні логістика - це автотранспорт чи залізниця. Немає можливості транспортування ні річкою, ні морем, що значно обмежує об’єми реалізації. Аграрії кажуть, якщо вчасно не продати минулорічні запаси, то не буде місця для нового врожаю, на підприємствах не вистачить площ для зберігання обсягів, які можуть зібрати фермери.

Як повідомлялося, на Запоріжжі через дії загабників без питної води залишилися кілька міст і десятки сіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-