Нацбанк викупив військових облігацій на 30 мільярдів гривень

Нацбанк викупив військових облігацій на 30 мільярдів гривень

Укрінформ
Національний банк України здійснив п'ятий викуп військових облігацій на 30 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НБУ.

"Національний банк України 9 травня 2022 року викупив військових облігацій на суму 30 млрд грн. З огляду на значні оборонні, гуманітарні та соціальні потреби підтримка бюджету Національним банком залишається необхідним заходом в умовах війни, розв'язаної росією", - йдеться у повідомленні.

Водночас в українському центробанку підкреслили, що підтримка з боку регулятора не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду. НБУ докладає зусиль, щоб стимулювати ринковий попит на відповідні цінні папери, запровадивши нові моделі обліку цінних паперів, уточнивши підходи до оцінки вартості ОВДП, тощо.

В НБУ вважають, що найбільший потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП мають українські банки. Так, станом на 9 травня ліквідність банків в національній валюті становить 227 млрд грн, в іноземній валюті – 7,3 млрд доларів.

"Важливим завданням сьогодні є активізація ринкових залучень через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, у тому числі за рахунок коштів банківської системи. Зокрема, цьому може сприяти підвищення Міністерством фінансів України ставок за внутрішніми державними облігаціями до привабливіших для їх покупців рівнів", - зауважують у Нацбанку.

Читайте також: Мінфін залучив до держбюджету 135 млрд грн від продажу військових облігацій - НБУ

Зазначається, що активізація ринкових запозичень дасть змогу мінімізувати ризики для фіскального сектору та водночас зберегти макрофінансову стабільність і довіру до НБУ.

Станом на 10 травня 2022 року портфель військових ОВДП у власності НБУ становить 100 млрд грн.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією проти України уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином, планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн.

Міністерство проводить аукціони з продажу військових облігацій внутрішньої державної позики щовівторка, починаючи з 1 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-