Понад 90% готівкового обігу валюти забезпечує чорний ринок - експерт

Понад 90% готівкового обігу валюти забезпечує чорний ринок - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Понад 90% готівкового обігу валюти продовжує забезпечувати чорний ринок, при цьому попит на готівкову валюту оцінюється навіть вище, ніж торік, коли банки щодня продавали населенню по $50-60 мільйонів.

Про це в коментарі Укрінформу сказав асоційований експерт в CASE Україна Євген Дубогриз.

“Вплив рішення НБУ на ситуацію в цьому сегменті незначний. Понад 90% готівкового обігу валюти, як на мене, продовжує забезпечувати чорний ринок. При цьому попит на валюту, безумовно, є. Оцінюю його навіть вище, ніж було рік тому, коли банки щодня продавали по $50-60 мільйонів”, - зазначив економіст.

Щодо перспектив подальшої лібералізації, скажімо, ухвалення НБУ рішення про збільшення максимально можливого відхилення готівкового курсу продажу валюти від офіційного або скасування вимоги про продаж банками лише купленої у населення валюти, то Дубогриз бачить два шляхи.

Читайте також: Експерт пояснив стрибки курсу гривні

“Варіанти зрозумілі: потрібно або нічого не чіпати до стабілізації безпекової ситуації в країні, тобто, до завершення війни, або “відпустити” маржу. Але тоді обсяги офіційних операцій з купівлі валюти зростуть. І де банкам брати валютну готівку, незрозуміло. Скасовувати обмеження, вважаю, нераціонально. На місці Нацбанку я б просто лишив все як є”, - вважає він.

Експерт переконаний, що за нинішніх умов, попри загальне падіння рівня доходів населення, попит на євро і передовсім долари надалі не зменшуватиметься.

Читайте також: Попит на валюту під час війни: що відбувається з курсом?

“Люди бачать, що в країні прискорюється інфляція, розуміють, що через війну з величезними проблемами стикається українська економіка. Тож починають “про всяк випадок” обмінювати залишки гривневих коштів на валюту. Плюс ще один момент — вкрай низькі ставки за банківськими депозитами. Зрозуміло, що людей, які хочуть зберегти гроші, нинішні ставки — від 1 (чи й менше) до 6% не влаштовують. Тому економічні очікування інфляції, девальвації, загальна невизначеність і стимулюють українців купувати долар як засіб заощадження”, - зауважив Дубогриз.

Читайте також: НБУ запровадив додаткові валютні обмеження для банків

Як повідомляв Укрінформ, до кінця війни Національний банк України триматиме офіційний курс замороженим на рівні 29,25 грн за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-