Газово-рублевий ультиматум: як путін облизня піймав

Газово-рублевий ультиматум: як путін облизня піймав

Укрінформ
Спроби кремля послабити вплив санкцій успіху не мали. Але ризики можливої згоди споживачів платити агресору за газ “дерев’яними” залишаються

Цими днями путін побажав перевести оплату за експортні постачання російського газу до "недружніх країн" (передовсім, європейських) на рублі. Диктатор дав центробанку та уряду тиждень, щоб визначити порядок операцій з придбання нерезидентами - покупцями палива “дерев’яних” на внутрішньому російському ринку.

Ось тільки охочих підтримати таким чином російську валюту й допомогти кремлю частково послабити вплив міжнародних санкцій, як виявилося, немає. Єврокомісія та більшість європейських країн, які є ключовими споживачами російського енергоресурсу, у відповідь на ультимативну пропозицію вже послали путіна шляхом його ж корабля. Поки що — стримано, апелюючи до умов чинних газових контрактів, де немає й натяку на можливість використання при розрахунках російської недовалюти...

Європа у відповідь на кремлівський шантаж: “Фіг... фіглярство путіна не пройде”

Зрозуміло, що купівля російського газу країнами Євросоюзу за рублі стала б допомогою державі-агресору у вбивстві наших співвітчизників. Про це написав у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. “Якщо будь-яка країна-член Європейського Союзу схилиться перед принизливими вимогами путіна платити за нафту та газ у рублях - це все одно, що допомагати Україні однією рукою та допомагати росіянам вбивати українців — іншою”, - вважає дипломат. 

На щастя, наші європейські партнери це розуміють. Однією з перших на пропозицію (точніше, на ультиматум) кремля відреагувала Польща. Тамтешня нафтогазова компанія PGNiG заявила, що не планує платити росії за газ рублями, бо це не передбачено чинним контрактом з газпромом. “Немає такої можливості. Контракт, про деталі якого не можу розповісти, передбачає конкретний спосіб оплати. Не може бути такого, що інша сторона може одноосібно змінювати його”, -  пояснив голова правління PGNiG Павел Маєвський.

Вимогу росії щодо розрахунків за імпортований з рф до ФРН газ в рублях рішуче відкинув і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він також нагадав, що більшість договорів передбачають оплату за ресурс у євро чи в доларах. “Ми вивчили це питання... З'ясували, що є фіксовані контракти, у яких зазначено валюту, у якій проводяться платежі. І здебільшого там вказані євро чи долар”, - сказав він. При цьому Шольц не виключив посилення санкцій проти кремля — у тому числі, і в енергетичній сфері.

Вкрай негативно на пропозицію путіна відреагувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: “Це могло б стати одностороннім рішенням та очевидним порушенням контракту, і могло б стати спробою обійти санкції. Ми не дозволимо обійти ці санкції… Часи, коли енергію могли використовувати з тим, щоб нас шантажувати, минули”.

Але в рф усе ще сподіваються, що шантаж спрацює й меркантильні інтереси на 40% залежної від російського газу Європи візьмуть гору. Розрахунок, насамперед, на лояльні до кремлівського режиму країни, які впираються рогом при спробах міжнародної спільноти посилити санкційний тиск на агресора в енергосфері. До того ж, за неофіційною інформацією, контракти газпрому з енергокомпаніями деяких європейських держав (зокрема, Болгарії, яка є членом Євросоюзу, та “неєесівських” Сербії  і Молдови) таки передбачають можливість використання рублів як резервної валюти при розрахунках.

На думку директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, москва справді може тиснути на ці країни, аби змусити їх виходити на російський ринок й купувати рублі для подальших розрахунків за поставлений газ. “Але такі умови мають країни, які були більш-менш лояльними до кремля. Тепер вони розуміють, що через забаганки путіна можуть багато втратити. Навіть сербський прем’єр неоднозначно висловився з приводу такого тиску на свою країну”, - нагадує експерт. 

Він вважає, що за нинішніх обставин навіть лояльні до путіна уряди все добре зважуватимуть і  прораховуватимуть. Бо тепер навіть при отриманні російського газу зі знижками йдеться про доволі сумнівні переваги, які в підсумку можуть призвести до значних економічних, політичних та  репутаційних втрат.

“Всі чудово розуміють, що офіційний курс рубля далекий від реального. Іншими словами, зголосившись на розрахунки в рублях, ви точно програєте. Тому я не думаю, що навіть під російським тиском країни змінюватимуть систему розрахунків. Тим паче, що основні зусилля кремля все ж спрямовані не так на цих партнерів, як на потужних європейських гравців. Адже в Європі є заморожені російські рахунки. І кремль намагається домогтися бодай часткового їх розблокування”, - пояснює Несходовський.

А ще кремлівські пропагандистські змі активно тиражують інформацію про те, що можливість купувати російські вуглеводні за рублі нібито вивчає не віднесена путіним до “недружніх” Індія.

Також в рф сподіваються, що Китай, розраховуючись за імпортований із росії газ, віддаватиме перевагу не доларам, євро чи власним юаням, а фантикам, яких російський центробанк за потреби може надрукувати тисячі вагонів з маленьким возиком. Адже рф і КНР ще з 2019 року виношують спільні плани витіснити з міждержавних розрахунків ненависну парочку “євро-долар”. Які ж шанси на те, що “блакитні мрії” кремля здійсняться: фінансові можливості агресора покращяться, а рівень економічної турбулентності в рф знизиться?

Яку мету переслідує кремль... 

Незважаючи на те, що дехто з експертів називає “рублевий ультиматум” сильним кроком, покликаним розхитати санкційну єдність цивілізованого світу, більшість фахівців переконані: якщо європейські споживачі, котрих, перш за все, стосується ця забаганка путіна, діятимуть єдиним фронтом, російський диктатор піймає облизня.

За розрахунками кремля, європейські імпортери змушені будуть купувати рублі чи то на російській валютній біржі, чи через іноземні банки, які мають кореспондентські відносини з банківськими структурами рф. Таким чином російська економіка отримуватиме валюту, надходження якої різко скорочується через міжнародні санкції. Отже, кремль матиме більше можливостей утримувати свій рубль “на плаву” й довше уникатиме дефолту. Недарма ж після заяви путіна російська валюта дещо відіграла втрачене за останній місяць — “дерев’яний” тимчасово повернувся до показників, що не перевищують 100 рублів за долар...

“Ініціюючи зміни, країна-агресор намагається дати відповідь на блокування Заходом валютних розрахунків, а також прагне скоротити витрати валюти. Рішення про те, що борги російських компаній і держави нерезидентам мають погашатися в рублях - з тієї ж серії. Такі кроки покликані створити штучний попит на рублі і примусити світ - чи принаймні окремі країни - відмовитися від блокування рахунків, щоб росія мала можливість платити кредиторам і торговельним партнерам за валютними зобов’язаннями”, - наголошує в коментарі Укрінформу Ілля Несходовський.

При цьому експерти прогнозують, що при обміні рублів на тверду валюту для купівлі газу й використанні всередині країни діятимуть різні курси, які відрізнятимуться на 20 або й на 30%. Економіст Олексій Кущ пояснює: “Наприклад, європейський трейдер хоче придбати газ. Але він не зможе відкрити рахунок в російському банку, щоб купити рублі на російському міжбанківському валютному ринку. Натомість подасть заявку на купівлю рублів своєму європейському банку, який має кореспондентські відносини з російським. Отриману російську валюту вже можна буде перерахувати за призначенням. Це буде зовнішній контур її обігу, “офшорний рубль”. В результаті цих операцій на балансі російського банку з´являться євро. На внутрішній контур, назвемо його “оншорний рубль”, ця валюта надходитиме по мірі того, як російський банк буде змушений частково продавати євро на російському міжбанківському валютному ринку". За прогнозами Куща, офшорний рубль буде на 20-30% дорожчим, аніж оншорний.

Окрім того, перевівши оплату за газ на рублі, путін хоче убезпечитися від можливого блокування розрахунків у доларах та євро при посиленні міжнародних санкцій в разі продовження російської агресії проти України. Також, за задумом кремля, це стало б кроком на упередження при ймовірному обмеженні права росії користуватися грошима, отриманими від продажу енергоресурсів. Кошти можуть заморожувати на спеціальних ескроу-рахунках (рахунках умовного зберігання, скористатися ресурсом з яких можна лише після повного виконання сторонами умов угоди, - ред).

І головне: такий крок - явна спроба ослаблення санкційного тиску. росія хоче змусити країни, які найбільше залежать від її газу, пристати на свої умови.  Наслідок цього — певний розкол поміж європейців. А за таких умов підвищуються шанси на послаблення санкцій, чи, принаймні, буде поставлено хрест на можливих планах стосовно їх посилення. Адже, сказавши “А”, такі “слабкі ланки” муситимуть рано чи пізно сказати й “Б”, пристаючи на нові і нові забаганки й вимоги кремля. "Тобто, росія намагається запропонувати якийсь варіант у сподіванні, що хтось з європейських країн на нього пристане, таким чином, послаблюючи єдність Заходу", - узагальнює аналітик групи ICU Михайло Демків

Водночас він вважає, що навіть організаційно налагодити таку схему буде непросто. "Європа продаватиме росії прокладки чи авто за рублі? Або ж якийсь варіант із банками. Євробанки обмінюють валюту на рублі й ними розраховуються, а російські банки отримують валюту. Можливо, вони бачать в цьому якусь шпарину для обходу санкцій та утримання курсу рубля, вони ж не по 200 рублів за долар працюватимуть...", -  каже експерт.

... і що він отримає натомість

Ще складнішим для путіна, вочевидь, буде завдання схилити когось із впливових європейських гравців пристати на пропозицію. Більшість експертів переконані: якщо у відповідь на шантаж європейцям вдасться зберегти єдність і запобігти “газовому штрейкбрехерству” з боку окремих країн, кремль своїми діями доб’ється протилежного ефекту: ще більше стимулює Європу до відмови від російських енергоносіїв. Заяви щодо цього із вуст європейських керманичів лунають усе частіше. Причому, темпи позбавлення від такої енергозалежності нині окреслюються набагато чіткіше, ніж у перших заявах після впровадження ЄС жорстких санкцій проти рф за розв’язану нею війну в Україні. Приміром, міністр економіки Німеччини Роберт Хабек повідомив, що його країна скоротила частку російського газу у структурі споживання з 55% до 40%. До кінця року цей показник має опуститися до 30%. А опалювальний сезон 2023-2024 стане останнім, коли Німеччина використовуватиме “блакитне паливо” з росії. З літа 2024 року країна має стати повністю незалежною від російського газу.

“Європейський Союз і надалі цілеспрямовано прагнутиме позбавитися залежності від імпорту російських вуглецевих енергоносіїв, - наголосила перед засіданням Європейської Ради в Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, - Ми вирішили позбутися залежності від російського вуглецевого пального. Разом із президентом Байденом презентуємо нову главу в енергетичному співробітництві. Йдеться про постачання додаткових обсягів скрапленого газу до Європейського Союзу, який замінить російський скраплений газ…”. Урсула фон дер Ляєн вважає, що усвідомлення необхідності негайного позбавлення європейської економіки залежності від російських енергоносіїв стало одним з уроків для Європи після початку агресії рф проти України. 

При цьому європейці розуміють, що позбутися російської газової голки можна лише спільними зусиллями, уникаючи розбіжностей та підкилимних домовленостей з кремлем. Адже після того, як не спрацює путінський ультимативний “батіг”, той — і до ворожки не ходи, - намагатиметься  спокусити когось з європейців “пряником”, запропонувавши купувати паливо за пільговою ціною чи надаючи якісь інші преференції.  

Як перший крок до запобігання такому “розхитуванню”, окрім пошуку додаткових обсягів газу для регулярних постачань (не лише зі США, а й, приміром, із Катару), європейці обговорюють налагодження спільних закупівель ресурсу та спільного використання газосховищ. І в останньому підставити плече партнерам зможе Україна з її розгалуженою мережею ПСГ (третя за розмірами у світі), питома вага активної місткості якої в Європі сягає 20%. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, Україна вже запропонувала використовувати свої ПСГ для створення стратегічного запасу палива  для європейських країн. "Спільна закупівля газу та його зберігання в українських газосховищах дозволить позбутися диктату держави-терориста й забезпечити надійне постачання енергоресурсу для всього європейського континенту", – наголосив урядовець.

Надалі ж, цілком ймовірно, що після війни довоєнні розмови про створення на базі української мережі ПСГ одного з найпотужніших європейських газових хабів нарешті перейдуть у практичну площину.

Й у цьому контексті не можемо не згадати про, безперечно, дуже і дуже неприємний для усіх нас “нюанс”. Як би українці не мріяли про те, що Європа припинить купувати російський газ, маємо розуміти: припинення його помпування суттєво вдарить і по нас самих. До сотень мільярдів доларів матеріальних збитків, яких вже заподіяв і яких ще, на жаль, заподіє Україні підступний агресор, додадуться ще й негативні наслідки, пов’язані з неможливістю використання у звичайному режимі нашої ГТС. І  йдеться не лише про кілька мільярдів щорічних втрат через відсутність плати за транзит. Без російського (чи додаткових обсягів європейського) газу Україні буде складно забезпечувати тиск в магістральних газогонах  й піднімати паливо з підземних сховищ для власних потреб. Як альтернативу ще до путінської агресії обговорювали  перспективи використання ГТС України для транспортування біогазу і водню. Але це — окрема розмова, до якої повернемося після перемоги. 

Й дещо про намагання кремля впарити рублі Китаю та Індії

Паралельно зі спробами вплинути на санкційну єдність колективного Заходу рф намагається схилити до розрахунків в рублях своїх азійських партнерів.

Цього тижня впливове видання Financial Times повідомило, що Центробанк Індії нібито розпочав первинні консультації про угоду з росією стосовно розрахунків у рублях та рупіях — мовляв, це дозволить торгувати з рф після того, як санкції обмежили механізми міжнародних платежів. Резервний банк Індії консультується з урядом і держбанками, щоб оцінити масштаб необхідних платежів у рупіях та рублях та визначити, які банки зможуть надавати такі  послуги.Міністерство фінансів  та Державний банк Індії, найбільший державний кредитор, від коментарів відмовилися. Резервний банк Індії не відповів на запит про коментар”, - пише видання.

Економіст Ілля Несходовський вважає, що в підсумку рішення про перехід Індії на розрахунки в рублях так і не буде ухвалене. “Країна свідомо не піде на значні економічні втрати при співпраці із путіним. Російський рубль не є конвертованою валютою. Іншими словами, якщо ти отримав за свій товар долари чи євро, можеш розрахуватися ними з будь-якою країною світу. Якщо ж отримуєш рублі, то розрахунки можуть проводитися виключно з росією. Жодна інша країна цей платіж не прийме. Добровільно жодна країна не погодиться на такі обмеження”, - вважає економіст. За його висновками, поширення інформації про нібито бажання Індії платити росії рублями у ЗМІ  — один з елементів кремлівської пропаганди.

Небагато перспектив має москва і при розрахунках у власній валюті з Китаєм. Частково такі операції з рублем та юанем можуть проводитись, практика взаємозаліку за операціями з національним валютами не нова. Але про тотальний перехід російсько-китайських торговельних відносин на рублі, на думку Несходовського, не може бути й мови. Бо це невигідно КНР. “Саме Китай диктуватиме умови, на яких торгуватиме з рф, а не навпаки. Для чого йому приймати оплату в рублях від країни, яка є залежною? Тим паче, що  китайці й раніше ставили доволі жорсткі умови для росіян. Сенсу змінювати цю позицію зараз однозначно немає. Тому торгівля між рф і Китаєм, звісно ж, триватиме, оплата може здійснюватися як в юанях, так і в євро чи доларах, але КНР в жодному разі не піде на невигідні для себе умови”, - переконаний експерт.

Загалом же, на думку експертів, “рублевий ультиматум” кремля завершиться нічим. Російська економіка надто слабка для того, щоб диктувати умови будь-якій країні, окрім кількох “маріонеток” і залежних режимів на кшталт лукашенківського. Відповідно, спроби диктувати умови зараз тільки  погіршуватимуть економічну ситуацію в рф. Це лише додасть рішучості світу виходити з російського ринку, запроваджувати ще більше різноманітних обмежень і санкцій. 

Поміж таких наступних бажаних кроків  Несходовський називає повну заборону торгівлі з рф, нафтове ембарго, заборону російським суднам заходити в будь-які порти, відмову від їх обслуговування. “Іншими словами, те, як у кремлі намагаються відповідати світу, нагадує запровадження санкцій проти Байдена, які передбачають арешт рахунків в російських банках... Росія надто слабка, вона не має жодних можливостей диктувати умови світовій спільноті. Єдиний важіль - певний тиск на Європу через її газову залежність від рф. Бо одномоментно європейські споживачі, на жаль, не зможуть відмовитися від цього ресурсу. І якщо росія піде на примусове обмеження газопостачання ЄС, Європі певний період і справді буде дуже складно. Але надалі росія однозначно викреслить себе з переліку потенційних партнерів Євросоюзу. А це — прискорення падіння російської економіки в прірву”, - підсумував Ілля Несходовський.  

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-