На Вінниччині розпочалася посівна кампанія

На Вінниччині розпочалася посівна кампанія

Укрінформ
На Вінниччині аграрії розпочали посів ярих зернових та зернобобових культур.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА.

«Станом на 25 березня по всіх категоріях господарств області ярої пшениці посіяно на площі 2,1 тис. га (12,4% до прогнозу), ярого ячменю – 11,3 тис. га (15,2% до прогнозу), вівса – 0,15 тис. га (12,5% до прогнозу), гороху – 0,7 тис. га (13,2% до прогнозу)», - повідомили в департаменті.

У відомстві зазначили, що ситуація на полях ускладнена жорстокою лютнево-березневою посухою. Так, за період з 10 лютого по 21 березня в регіоні практично не було істотних опадів. Їх аналіз за останні сім місяців показує, що продуктивна ґрунтова волога на сьогодні є в дефіциті.

Зокрема, згідно з даними Вінницького обласного центру з метеорології, у метровому шарі ґрунту під пшеницею озимою її запаси становлять близько 70% від багаторічного показника. Через нічні морози і денні суховії щодобові втрати ґрунтової вологи сьогодні складають 1,5-1,7 мм.

Особливо важка ситуація складається на посівах пшениці озимої та інших колосових культур, які вийшли із зими у фазі сходів 1-2 листки. У верхньому шарі ґрунту (0-5 см), де має формуватись вузол кущіння, продуктивна волога практично відсутня, що загрожує випаданням рослин і зрідженням посіву.

Наразі сільськогосподарськими підприємствами активно проводиться закриття вологи та підготовка грунту під посів.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство аграрної політики та продовольства поінформувало, що відповідно до рішення уряду, розширена програма «Доступні кредити «5-7-9%». Аграрії протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення можуть отримати кредит під 0%. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-