Українські банки зберігають стійкість та ліквідність - Данилишин

Українські банки зберігають стійкість та ліквідність - Данилишин

Укрінформ
Незважаючи на розгортання військових дій на території України банки зберігають стійкість та ліквідність.

Як повідомляє Укрінформ, про це написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

Так, регулятивний капітал банків станом на 1 лютого 2022 року становив 219 млрд гривень, що є його історично найбільшим значенням.

За словами Данилишина, показники адекватності капіталу банків (за регулятивним капіталом – 18%, за основним капіталом – 11,6%) є у 1,5 рази вищими від мінімальних нормативних значень. Банки також продовжують із запасом виконувати нормативи ліквідності та кредитних ризиків.

«Обсяг ліквідності банківської системи, розміщених на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ перевищує 180 млрд. гривень, що понад як утричі вище від нормативу обов’язкового резервування та дозволяє банкам безперешкодно виконувати платіжні функції навіть в умовах прискорення відпливу гривні у позабанківський готівковий обіг (понад 16 млрд. гривень з початку воєнних дій)», - зазначив Данилишин.

За його словами, незважаючи на збільшення попиту на ліквідність, що обумовило надання Національним банком строкових кредитів рефінансування, починаючи з 25 лютого 2022 року, на суму понад 68 млрд. гривень, ставки за міжбанківськими операціями залишаються на рівні нижньої межі ставок за операціями постійного доступу НБУ (9%).

Як повідомлялося, раніше у Національному банку заявили, що пріоритетними завданнями НБУ наразі є мінімізація негативного впливу російської військової агресії на фінансову систему України та підтримка її стабільної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-