Мінфін не підтримує запровадження нульової ставки ПДВ на продукти харчування

Мінфін не підтримує запровадження нульової ставки ПДВ на продукти харчування

Укрінформ
Запровадження нульової ставки податку на додану вартість на продукти харчування не спричинить значного зниження їхньої вартості для кінцевого споживача.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час круглого столу в Торгово-промисловій палаті України.

«Наша стовідсоткова впевненість у тому, що питання зростання вартості харчових продуктів не буде вирішене шляхом зниження ставки ПДВ», - сказала вона, коментуючи ініціативу депутатів знизити ПДВ на продукти харчування до 0%.

Воробей підкреслила, що таке рішення призведе до недоотримання державним бюджетом 60 млрд грн.

Заступниця міністра пояснила, що знизити вартість харчових продуктів можна за рахунок зниження собівартості їх виробництва. Для цього потрібно проаналізувати всі складові собівартості та напрацювати можливий механізм її зменшення.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що ініціативу знизити ПДВ на продукти харчування потрібно проаналізувати та доопрацювати. Він додав, що до цього потрібно також залучити Міністерство економіки, Міністерство аграрної політики та продовольства та Офіс Президента.

Арахамія вважає, що відповідний законопроєкт на друге читання у Верховній Раді може вийти до липня цього року.

У Верховній Раді 4 лютого було зареєстровано законопроєкт №7023 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника». Документ пропонує запровадити нульову ставку ПДВ на всі продукти харчування в Україні строком на 6 місяців.

Автори законопроєкту обґрунтовують необхідність такого рішення тим, що Європейський Союз із 1 липня запроваджує 0% ПДВ на всі продукти харчування, а це може створити нерівні умови для українських виробників.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 17 грудня 2020 року ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції".

Читайте також: Правоохоронці викрили незаконне отримання з бюджету 25 мільйонів відшкодування ПДВ

Закон передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема: великої рогатої худоби, свиней, молока незбираного, пшениці та жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику та інших олійних культур.

У липні 2021 року Верховна Рада відновила ставку ПДВ у розмірі 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію держави: ВРХ, свиней, овець, жита, незбираного молока, вівса, насіння льону та насіння і плоди інших олійних культур, а також цукрових буряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-