Обсяг гривневих коштів фізосіб у банках зріс на 8,1% - НБУ

Обсяг гривневих коштів фізосіб у банках зріс на 8,1% - НБУ

Укрінформ
Обсяг гривневих коштів фізичних осіб у банках за жовтень-грудень 2021 року зріс на 8,1% (15,3% р/р).

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді банківського сектору за лютий 2022 року.

Обсяг гривневих коштів фізичних осіб у банках за IV квартал зріс на 8,1% (15,3% р/р). Лідерами за цим показником виявилися приватні та іноземні банки: +41,0% р/р та 22,4% р/р відповідно. Водночас строкові депозити населення в національній валюті зростали повільніше – на 9,6% за рік. Переважна більшість нових строкових депозитів залучалася на строк від трьох місяців. Загальна сума вкладів фізичних осіб в іноземній валюті за рік знизилася на 1,8% (в еквіваленті дол. США) через відплив строкових коштів.

Кошти суб’єктів господарювання в національній валюті за квартал зросли на 15,5% (26,4% р/р). Банки з приватним капіталом були лідерами і за цим показником, продемонструвавши зростання на 35,1% за квартал (63,2% р/р). Кошти в іноземних валютах (в еквіваленті дол. США) знизилися за квартал на 4.7% внаслідок відпливу коштів з приватних та іноземних банків. У річному обчисленні валютні кошти бізнесу зросли на 3.9%.

При цьому частка валютних коштів клієнтів знизилася на 2,6 в. п. до 32,9% незважаючи на ослаблення обмінного курсу національної валюти.

Читайте також: Зміна облікової ставки: як подорожчають позики для країни та громадян

У Нацбанку зауважили, що упродовж останньої чверті 2021 року регулятор продовжив цикл підвищення облікової ставки, піднявши її до 9% річних, а в січні 2022 року – до 10%. Проте лише кілька банків з найбільших двадцяти підвищили ставки за гривневими депозитами фізичних осіб слідом за обліковою. Середня вартість 12-місячних депозитів зросла до 9,2% річних на кінець ІV кварталу.

Як повідомляв Укрінформ, сума вкладів фізичних осіб у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) за 2021 рік зростала на 68,0 млрд грн, до 675,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-