НБУ продав $377 мільйонів для згладжування надмірних коливань на валютному ринку

НБУ продав $377 мільйонів для згладжування надмірних коливань на валютному ринку

Укрінформ
Національний банк 14 лютого 2022 року для згладжування надмірних коливань на валютному ринку продав 377 млн дол.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю виданню НВ.Бізнес сказав директор Департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін. 

Директор Департаменту відкритих ринків НБУ зазначив, що наприкінці минулого тижня всі побачили погіршення інформаційного середовища через негативні новини, які стосувалися ескалації військового конфлікту. Валютний ринок очікувано на це відреагував й у п'ятницю попит на ньому переважав над пропозицією, а НБУ продав $50 млн для згладжування надмірних коливань.

Лупін зауважив, що з огляду на те, що ця хвиля новин розпочалася в останні дні тижня, на вихідних відбулося збільшення попиту на готівковому сегменті ринку, що призвело до достатньо відчутного зростання курсу долару на старті торгів у понеділок.

"У першу годину торгів (14 лютого - ред.) цей надлишковий попит вдалося задовольнити і курс дещо скоригувався. Упродовж дня ми активно згладжували надмірні коливання на ринку і загалом продали $377 млн, що сприяло згасанню підвищеного попиту", - сказав Лупін.

Він зазначив, що при цьому ситуація на валютному ринку є контрольованою. Схожу історію з аналогічних причин ми бачили в січні, й січневий досвід продемонстрував більшу стійкість до таких шоків як валютного ринку, так і економіки загалом.

Читайте також: Міжнародні резерви України зменшилися до $29,3 мільярда – Нацбанк

"Ми, зі свого боку, і далі активно слідкуватимемо за ситуацією та дотримуватимемося політики гнучкого курсоутворення. Поточний розмір міжнародних резервів дозволяє нам активно діяти на валютному ринку у разі необхідності, щоб заспокоювати тимчасові сплески. Те, що відбулося в січні, це класичний "чорний лебідь". Посилення геополітичного напруження дуже важко прогнозувати, бо ніхто фактично не знає, які плани в нашого сусіда", - зазначив Лупін.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк минулого тижня на міжбанківському валютному ринку купив 253,2 млн дол. США та продав 50 млн дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-