США та ЄС підтримують майбутню синхронізацію України з ENTSO-E - Галущенко

США та ЄС підтримують майбутню синхронізацію України з ENTSO-E - Галущенко

Укрінформ
Україна має спільну підтримку Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу в синхронізації своєї енергосистеми із європейською мережею передачі електроенергії ENTSO-E.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко у Фейсбуці.

"Ми маємо спільну підтримку нашої майбутньої синхронізації з ENTSO-E з боку США та ЄС. Рада (спільна Енергетична рада США-ЄС - ред.) наголосила на важливості продовження підтримки процесу синхронізації електричних мереж України з мережею континентальної Європи. І заявила про готовність підтримати Україну у посиленні корпоративного управління", - написав Галущенко.

Посилаючись на заяву за підсумками засідання спільної Енергетичної ради США-ЄС, урядовець повідомив, що ЄС і США вкотре наголосили на неможливості використання енергоресурсів як зброї або важеля політичного шантажу. Крім того, Енергетична рада підтвердила, що Україна продовжує залишатися ключовим партнером ЄС та Сполучених Штатів, і висловила підтримку сильної та стійкої України.

Галущенко зауважив, що Енергетична рада підтримує дослідження нових маршрутів транзиту газу з ЄС до України, зокрема, й реверсними потоками. США і ЄС також планують співпрацювати для диверсифікації маршрутів постачання скрапленого газу.

"Рада підтримує Україну на шляху до декарбонізації та переходу на чисту енергію, а також розширення нашого потенціалу для експорту чистої енергії. Наші партнери визначили для США та ЄС перспективним напрямком для забезпечення безвуглецевого майбутнього розвиток «зеленого» водню, а також вітроенергетики (як наземної, так і офшорної)", - зазначив Галущенко.

За його словами, саме у вказаних сферах Україна має значний потенціал, який планується максимально реалізувати.

"Окреслені Енергетичною радою цілі та завдання розвитку енергетичного сектору США та Європи повністю співпадають з українськими планами розвитку енергетики і знайдуть своє відображення в Енергетичній стратегії – 2050, над якою ми зараз працюємо", - підсумував міністр.

Читайте також: Галущенко розповів про плани «відрізатися» від енергомереж РФ і Білорусі

Як повідомлялося, 7 лютого у Вашингтоні відбулася Енергетична Рада ЄС-США, під головуванням Високого представника ЄС та Державного секретаря США Ентоні Блінкена. Рада обговорила шляхи зміцнення трансатлантичної енергетичної безпеки, та, зокрема, підвищення енергетичної стійкості України та недопущення використання енергії в якості геополітичної зброї.

Як повідомляв Укрінформ, на лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E. Синхронізація ОЕС України з ENTSO-E запланована на 2023 рік.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-