Трансформація вугільних регіонів має базуватися на соціально прийнятних підходах - Мінрегіон

Трансформація вугільних регіонів має базуватися на соціально прийнятних підходах - Мінрегіон

Укрінформ
Процес трансформації економіки вугільних регіонів має базуватися на соціально прийнятних підходах з урахуванням економічної доцільності та наявної інфраструктури, а також спиратися на досвід європейських країн.

Як передає Укрінформ із посиланням на Мінрегіон, про це повідомив заступник міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря під час семінару з операційного планування проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України».

Він нагадав, що однією із ключових проблем вугільних регіонів є низький рівень диверсифікації локальної економіки, що стримує залучення інвестицій.

«70% всього зайнятого населення працює на вугледобувних чи суміжних монопідприємствах. Це призводить до критичної залежності місцевих бюджетів від податкових надходжень вугледобувних підприємств, які становлять від 50 до 70% від загальної суми надходжень до бюджету громади», - пояснив Лукеря.

Він заявив, що сьогодні розпочинає роботу проєкт «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», який допоможе регіонам залучити нові інвестиції та диверсифікувати локальні економіки.

«Це сприятиме розвитку відновлюваних видів енергії та створенню нових робочих місць», - заявив заступник міністра.

Лукеря ще раз акцентував, що трансформація вугільних регіонів та громад має базуватися на досвіді країн ЄС у створенні інструментів підтримки та фінансування в економічній, соціальній та освітній сферах.

Проєкт «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України» спрямований на допомогу Україні в структурних змінах, пов’язаних із відмовою від вугілля, на національному, регіональному та місцевому рівнях. Учасники проєкту - Федеральне міністерство економіки та захисту клімату (BMWK), Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Міністерство розвитку громад та територій України та Міністерство енергетики України.

Читайте також: Трансформація вугільних регіонів враховуватиме насамперед національні інтереси— Стефанішина

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 22 вересня 2021 року схвалив концепцію Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року. Програма охопить близько 20 територіальних громад у Волинській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій та Львівській областях.

На 2022 рік запланований старт проєктів трансформації вугільних регіонів у Червонограді (Львівська область) та Мирнограді (Донецька область). Проєкти здійснюватимуться за підтримки міжнародних партнерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-