Цьогоріч у ІV кварталі триватиме відновлення економіки – НБУ

Цьогоріч у ІV кварталі триватиме відновлення економіки – НБУ

Укрінформ
За очікуваннями Національного банку у ІV кварталі 2021 року триватиме відновлення економіки, попри збільшення захворюваності та карантинні обмеження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що у IІІ кварталі 2021 року реальний ВВП України зріс на 2,7% у річному вимірі та на 1,5% порівняно з попереднім кварталом. Як і прогнозувалося, у ІІІ кварталі тривало відновлення економіки після кризи 2020 року.

Але фактичне зростання реального ВВП у річному вимірі виявилося нижчим за оцінку Національного банку, опубліковану в жовтневому Інфляційному звіті (4% р/р). Відхилення від прогнозу зумовлювалося насамперед повільнішим збиранням пізніх зернових та технічних культур, а також послабленням глобального попиту на продукцію гірничо-металургійного комплексу та високими цінами на енергоносії у світі. У поточному кварталі очікується подальше відновлення економіки.

"У ІV кварталі 2021 року триватиме відновлення економіки, попри збільшення захворюваності та карантинні обмеження", - наголошують у Нацбанку.

Подальшому зростанню реального ВВП насамперед сприятиме надолуження темпів збирання врожаю та вища врожайність пізніх зернових і технічних культур. Це підтримуватиме як сільське господарство, так і суміжні сектори – виробництво харчових продуктів, вантажні перевезення, оптову торгівлю.

Крім того, попри спалах захворюваності та посилення карантинних обмежень, споживчий попит залишається стійким, про що свідчать практично незмінні темпи зростання роздрібного товарообігу протягом вересня-листопада. Високі фінансові результати підприємств підтримуватимуть інвестиційну активність. Втім, високі ціни на енергоносії, збільшення виробничих витрат бізнесу, а також нижчий транзит газу через Україну, вважають у НБУ, надалі обмежуватимуть зростання економіки.

Як повідомляв Укрінформ, номінальний ВВП України за 2020 рік становив 4,19 трлн грн, на 4,0% менше, ніж за 2019 рік. У розрахунку на одну особу номінальний ВВП України за 2020 рік становив 100,47 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-