Спеціальний правовий режим для ІТ-компаній запрацює наприкінці січня 2022 року - Федоров

Спеціальний правовий режим для ІТ-компаній запрацює наприкінці січня 2022 року - Федоров

Укрінформ
Спеціальний правовий режим для ІТ-компаній Дія.City запрацює наприкінці січня 2022 року. 

Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час пресконференції 21 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проєкт Дія.City уже пройшов фундаментальні кроки - це прийняття законопроєктів і в січні він запрацює. Наприкінці січня - на початку лютого компанії зможуть подавати заявки і сплачувати податки за новою податковою системою. При цьому всі системи, які працювали до цього, залишаються. Це буде як альтернатива, нова опція", - сказав Федоров.

Він додав, що Дія.City надасть можливість ІТ-компаніям у пять разів менше сплачувати податки, якщо порівнювати з тією податковою системою, яка наразі працює в Україні для компаній.

За словами віцепрем'єра, новий правовий режим, окрім податків, включає в себе також юридичну систему, яка дасть змогу залучати інвестиції та вирішувати проблеми ІТ-компаній.

Федоров зазначив, що завдяки Дія.City в Україні до 2025 року зросте кількість ІТ-фахівців до 450 тис., а ІТ-галузь приноситиме 16-17 млрд грн доходів у бюджет.

Він підкреслив, що Дія.City - це крок до трансформації України в країну-стартапів.

Як повідомляв Укрінформ, Дія City — спеціальний правовий та податковий режим для IT-індустрії. Проєкт запровадить в Україні одні з найкращих у Східній Європі правових та податкових умов для розвитку ІТ. Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть поширені на всіх працівників компаній-резидентів.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” №1946-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 14 грудня 2021 року.

Документ передбачає низку умов, зокрема надає можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток — 18%. Також він запроваджує спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5%, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО.

Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок. Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-