ЄЦБ планує змінити дизайн банкнот євро

ЄЦБ планує змінити дизайн банкнот євро

Укрінформ
Європейський центральний банк планує до 2024 року обрати новий дизайн банкнот євро.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію на сайті ЄЦБ.

«Європейський центральний банк (ЄЦБ) планує змінити дизайн банкнот євро, працюючи з європейськими громадянами в процесі, який, як очікується, завершиться прийняттям остаточного рішення у 2024 році», - йдеться у пресрелізі.

Процес редизайну розпочнеться зі створення фокус-груп та збору думок громадян країн, що входять до зони євро, щодо можливих тем для оформлення банкнот європейської валюти. Тематична консультативна група, до якої включено по одному експерту від кожної країни єврозони, подасть «короткий список» нових тем Раді керуючих ЄЦБ. Члени дорадчої групи були призначені за пропозиціями національних центробанків єврозони, ці експерти працюють у різних галузях, таких як історія, природні та соціальні науки, візуальне мистецтво та технології.

Також повідомляється, що до дискусії щодо нового вигляду купюр євро буде запрошена громадськість. Після цього відбудеться конкурс дизайну нових банкнот.

Остаточне рішення прийме Керівна рада ЄЦБ.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що через 20 років настав час переглянути зовнішній вигляд європейських банкнот, щоб зробити їх більш близькими для європейців різного віку та походження. Член Виконкому ЄЦБ Фабіо Панетта додав, що

процес зміни дизайну банкнот євро відбуватиметься паралельно з вивченням теми цифрового євро. Обидва проекти спрямовані на виконання мандату щодо забезпечення європейців безпечними грошима.

Останнє дослідження щодо платіжного ставлення споживачів у зоні євро (SPACE) показало, що готівка залишалася найпопулярнішим засобом платежу для особистих роздрібних розрахунків у 2019 році. Незважаючи на зростання безготівкових розрахунків під час пандемії, попит на готівку зріс.

Сучасний дизайн банкнот євро заснований на темі «віки та стилі», представленої вікнами, дверними прорізами та мостами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-