Нафтогаз стягуватиме зі Сміли ₴62 мільйони боргу, попри рішення Верховного Суду

Нафтогаз стягуватиме зі Сміли ₴62 мільйони боргу, попри рішення Верховного Суду

Укрінформ
У НАК “Нафтогаз України” заявили, що попри рішення Верховного Суду щодо позбавлення міста Сміли від багатомільйонних боргів перед компанією мають намір вживати усіх можливих заходів для стягнення заборгованості у межах чинного законодавства.

Про це сказав журналістам директор департаменту інтегрованих комунікацій Нафтогазу Максим Білявський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В інформаційному просторі України з’явилися численні повідомлення щодо позбавлення міста Сміли від багатомільйонних боргів перед НАК “Нафтогаз України”. Відповідними рішеннями Верховного Суду, які повинні ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законними і обґрунтованими, касаційні скарги компанії відхилені, залишені у силі рішення судів попередніх інстанцій, якими визнані недійсними договори переведення боргу з ТОВ “Сміла Енергоінвест” на КП “Смілакомунтеплоенерго”, - зазначив Білявський.

За змістом положень Цивільного кодексу України правовим наслідком визнання недійсним договору переведення боргу є повернення у повному обсязі до первісного боржника переведеного зобов’язання, а не його припинення, наголошують у Нафтогазі.

Також важливим є той факт, що Смілянська міська рада рішенням від 29 квітня 2010 року надала дозвіл комунальним підприємствам “ВодГео” та “Смілакомунтеплоенерго” укласти договір про спільну діяльність (далі – договір СД) з державним підприємством “Агентство розвитку житлово-комунального господарства”, яке у подальшому вийшло зі згаданого договору, та ТОВ “Сміла Енергоінвест”.

Відповідно до положень договору СД, його сторони погодили, що спільна діяльність здійснюється шляхом використання майна та устаткування, у тому числі фінансових ресурсів, з метою виробництва житлово-комунальних послуг у м. Сміла, а оператором вказаного договору визначено ТОВ “Сміла Енергоінвест”.

Так, виконуючи умови договору СД, ТОВ “Сміла Енергоінвест” уклало з Нафтогазом низку контрактів закупівлі природного газу. Зі свого боку НАК “Нафтогаз України” поставив законтрактований ресурс, який у подальшому було використано для виробництва та надання житлово-комунальних послуг, однак ТОВ “Сміла Енергоінвест” у повному обсязі не розрахувалося за отриманий природний газ.

При цьому у загальному механізмі, який функціонує на території України, джерелом погашення заборгованості за такий спожитий природний газ є надходження від оплати споживачами отриманих житлово-комунальних послуг.

Підсумовуючи вищевикладене, НАК “Нафтогаз України” наголошує, що, безумовно, продовжить належним чином захищати інтереси свого засновника, яким є держава. Компанія вживатиме "усіх можливих заходів для стягнення згаданої заборгованості у межах чинного законодавства, у тому числі шляхом притягнення до субсидіарної відповідальності органу місцевого самоврядування згідно з умовами договору СД”.

Як повідомлялося, Верховний Суд підтримав рішення першої та апеляційної інстанцій і став на бік міської ради Сміли Черкаської області у спорі про 62 млн грн боргу перед НАК “Нафтогаз України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-