Боротьба зі «скрутками» та контрабандою: де планують брати гроші на «економічний паспорт»

Боротьба зі «скрутками» та контрабандою: де планують брати гроші на «економічний паспорт»

Укрінформ
На сьогодні розглядається можливість накопичення на рахунках дітей коштів не тільки від плати за використання українських надр, а й від процесу приватизації, боротьби з контрабандою та скрутками. Також можливе їх подальше інвестування.

Про це Укрінформу розповів голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олексій Устенко.

«Загалом, у підсумку 2021 року до бюджету планують отримати близько 41 млрд грн від рентних платежів. Дітей віком до 18 років в Україні близько 7 мільйонів. Якщо розподілити ці кошти порівну, то кожен з них міг би теоретично отримати не менше 5 800 грн за рік», - розповів депутат.

За його словами, в результаті запровадження економічного паспорту бюджет недотримає значні кошти, а тому на сьогодні розглядається можливість налагодити процес таким чином, щоб кошти на рахунки дітей надходили не лише від рентних платежів.

Зокрема, йдеться про надходження частини коштів від приватизації, боротьби з контрабандою та податковими "скрутками", що дозволить знизити втрати держбюджету і точно забезпечить дітей коштами, які можна буде використати на освіту чи житло, досягнувши повноліття.

Щоб уникнути різноманітних ризиків, наголошує депутат, розглядається також можливість інвестування цих коштів в облігації внутрішної державної позики; це змусить гроші «не просто лежати, а – працювати».

«Логічно, що законсервувати гроші на 18 років не можна. Тому зараз розглядають механізми інвестування в фінансові інструменти з мінімальними ризиками. На сьогодні це можуть бути ОВДП, оскільки вони мають прибутковість вище інфляції», - додав Устенко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час щорічного послання у Верховній Раді анонсував подання до 10 грудня законопроєкту про економічний паспорт українця.

Йдеться про створення рахунків для дітей, на яких накопичуватимуться кошти від плати за користування надрами; діти зможуть їх використати на освіту чи житло після досягнення повноліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-