Кремль зараз розігрує «газову карту» – заступник глави МЗС Польщі

Кремль зараз розігрує «газову карту» – заступник глави МЗС Польщі

Укрінформ
Газопровід «Північний потік-2» ще не запрацював, а Кремль уже його активно використовує.

На цьому наголосив в інтерв’ю Укрінформу заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач.

“Неозброєним оком видно, що Кремль зараз веде гру газовою картою. Я стурбований тим, що Німеччина підтримує завершення проєкту «Північний потік-2». У попередні роки Україна й Польща голосно говорили, що газопровід стане інструментом геополітичної гри. Але були й такі, які хотіли нас переконати, що це звичайний економічний проєкт. Цей газопровід ще не запрацював, але Путін уже його використовує”,- підкреслив Пшидач.

Він висловив сподівання, що наслідки цієї гри усвідомлює Західна Європа, зокрема Німеччина, де сформовано новий уряд, до складу якого увійшли і “Зелені”.

“Побачимо, як вони відреагують на «Північний потік-2». До того ж маємо останнє рішення США щодо накладення нових санкцій на деяких учасників цього проєкту. Це все сприяє тому, щоб дати зрозуміти нашим західним партнерам, що дозвіл на реалізацію проєкту «Північний потік-2» був великою помилкою”,- підкреслив заступник глави МЗС Польщі.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький раніше заявляв, що енергетична криза і дуже високі ціни на паливо в Європі спричинені надмірною залежністю Європи від Газпрому. Варшава також наголошує на необхідності проведення аудиту дій Газпрому в Європі, які можуть призвести до подальшої монополізації ринку газу і, відповідно, зростання ціни на паливо.

Будівництво "Північного потоку-2" завершили на початку вересня. Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Німецький регулятор призупинив процес сертифікації Nord Stream 2 AG, а також задовольнив запити ТОВ "Оператор ГТС України" і НАК "Натофгаз України" щодо участі у цій процедурі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-