В Україні на 18,7% зросли надходження акцизного податку з тютюнових виробів - експерт

В Україні на 18,7% зросли надходження акцизного податку з тютюнових виробів - експерт

Укрінформ
За 9 місяців 2021 року загальні надходження акцизного податку з тютюнових виробів в Україні зросли на 18,7% - до 46,7 млрд грн.

Про це в Укрінформі під час пресконференції «Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року» розповів дослідник Київської школи економіки Павло Яворський.

«На сьогодні спостерігається тенденція до скорочення споживання сигарет через зростання акцизного податку. Люди припиняють їх курити та переходять на інші тютюнові виробів, зокрема, так звані ТВЕНи», - розповів експерт.

Він нагадав, що цього року відбулося зростання акцизної ставки для сигарет на 20%, а для тютюнових виробів для електричного нагрівання – на 320%. Наразі ставка знаходиться на одному рівні як для сигарет, так і для ТВЕНів - 1456 гривень за 1000 штук .

В результаті це привело до того, що загальні надходження акцизного податку з тютюнових виробів в Україні зросли на майже 18,7%, або 7,4 млрд грн, і сягнули за результатами 9 місяців цього року 46,7 млрд грн.

При цьому податкові надходження від реалізації сигарет за 9 місяців 2021 року скоротились на 3,8%, або 1,4 млрд грн, тоді як надходження від ТВЕНів за аналогічний період зросли у 5 разів – на 8,8 млрд грн.

Зменшення податкових надходжень від продажу сигарет, наголошує експерт, пов’язане насамперед із скороченням їх реалізації на 14,4%.

Крім того, це зумовлено «тіньовим» бізнесом. За оцінками КШЕ, станом на травень 2021 року частка нелегального ринку сигарет в Україні становить 11,5%, ТВЕНів – 3,1%.

«Ринок ТВЕНів наразі активно розвивається як у світі, так і в Україні. Він є дуже популярним в молодого покоління, через що реалізація сигарет також зменшується», - додав Яворський.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за рік здорожчали сигарети з фільтром на 19,4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-