Банки нарощують кредитування реального сектору – Данилишин

Банки нарощують кредитування реального сектору – Данилишин

Укрінформ
У жовтні обсяги кредитування реального сектору економіки продовжували зростати. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це голова ради НБУ Богдан Данилишин повідомив у Фейсбуці.

«За оперативними даними Національного банку, кредитування банками реального сектору економіки у жовтні продовжувало зростати», - написав Данилишин.

Зокрема, він повідомив, що обсяги гривневих кредитів корпоративному сектору за минулий місяць збільшилися на 1,2%. Також зростало кредитування банками бізнесу в іноземній валюті (+2,4% за місяць у доларовому еквіваленті), що, на погляд Данилишина, обумовлено покращенням платоспроможності позичальників, які мають валютну виручку, на тлі сприятливої кон’юнктури цін на зовнішніх ринках.

Загалом за останній рік (порівняно із жовтнем 2020 року) гривневе кредитування юридичних та фізичних осіб в Україні збільшилося більш ніж на 20%, що, з урахуванням інфляції (10,9% р/р у жовтні), означає: реальні темпи зростання гривневого кредитування сягають 10%.

Процентні ставки за новими кредитами у жовтні підвищилися з 9,1% до 9,5% річних у секторі корпоративного кредитування та з 33,7% до 33,9% річних – в роздрібному сегменті.

“Ставки за депозитами, як корпоративних, так і індивідуальних вкладників, не змінилися, що свідчить про збільшення процентної маржі банків. Тенденція до підвищення ставок за операціями банків, імовірно, посилюватиметься, відображаючи із лагом ефект від підвищення облікової ставки НБУ (з 6% на початку року до 8,5%)”, - додав Данилишин.

Як повідомляв Укрінформ, з 5 березня Національний банк підвищив облікову ставку з 6% до 6,5% річних; 16 квітня цей показник зріс до 7,5%, а з 23 липня — до 8%. З 10 вересня ставка рефінансування становить 8,5% річних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-