Цьогоріч врожай гречки сягне 100 тисяч тонн - Мінагро

Цьогоріч врожай гречки сягне 100 тисяч тонн - Мінагро

Укрінформ
У Міністерстві аграрної політики та продовольства очікують, що українські аграрїі цього року зберуть біля 100 тис. тонн гречки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства за підсумками форуму «Українські крупи: гречка та просо».

"Представники Мінагрополітики зазначили, що врожай гречки цьогоріч по всіх категоріях господарств прогнозується на рівні 100 тис. тонн. За попередніми даними експорт гречки може скласти 7 тис. тонн, імпорт – 25 тис. тонн, а залишки на кінець маркетингового року – 15 тис. тонн", - зазначається в повідомленні.

Також ішлося про потенціал виробництва зерна в межах 80 млн тонн, олійних культур – 22 млн тонн, додали в пресслужбі.

Представники міністерства поінформували присутніх про деталі проєкту державної підтримки виробництва круп'яних культур, який було розроблено за дорученням міністра агрополітики Романа Лещенка. Йдеться про проєкт Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь, який направлено до Кабінету Міністрів на затвердження.

Як повідомлялось, субсидії надаватимуть аграріям у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь, на яких вирощувалися гречка, жито, просо та овес (за винятком післяукісних культур) у розмірі до 5 000 гривень на 1 га, але не більше 300 га оброблюваних угідь на одного отримувача.

Читайте також: Виробники гречки та вівса отримають субсидію ₴5 тисяч на гектар - Мінагро

Після опрацювання матеріалів обласними комісіями та Мінагрополітики структурні підрозділи облдержадміністрацій спрямовують отримані з бюджету кошти судсидії на поточні рахунки отримувачів. У 2021 році на цей напрямок держпідтримки виділено 50 млн грн.

За даними Держстату, торік в Україні господарства всіх категорій зібрали 97,6 тис. тонн гречки із площі 84,1 тис. га. Із червня 2020 року гречана крупа подорожчала на 13,7%, і в червні 2021 року в середньому по країні її продавали по 42,01 грн за кг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-