У Чорнобильській зоні відкрили реконструйовану ділянку колії до ЦСВЯП

У Чорнобильській зоні відкрили реконструйовану ділянку колії до ЦСВЯП

Фото
Укрінформ
У Чорнобильській зоні відчуження відкрили реконструйовану ділянку залізничної колії "Вільча-Янів", яка веде до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Під час відкриття колією проїхав потяг з муляжем контейнера з відходами, передає кореспондент Укрінформу.

"Це навіть не про гроші, не про залізницю. Це насправді про незалежність. Це про те, що ми дійсно заощаджуємо близько 200 млн доларів щорічно на вивезення до Росії відпрацьованих ядерних відходів", - прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко.

У Чорнобильській зоні відкрили реконструйовану ділянку колії до ЦСВЯП / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Міністр розраховує, що саме сховище буде відкрите до Дня Незалежності.

За словами т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, перші контейнери із відпрацьованим паливом будуть доставлені з Хмельницької атомної електростанції. Загалом очікується, що за рік на ЦСВЯП буде прибувати мінімум 4 потяги з відпрацьованим ядерним паливом.

Читайте також: Україна відмовляється від зберігання відпрацьованого ядерного палива у Росії - Енергоатом

Як повідомлялося, 3 лютого 2021 року Кабінет Міністрів України розпорядженням №91-р передав залізничну колію «Вільча – Янів» (зона відчуження, Іванківський район Київської області) на баланс НАЕК «Енергоатом»– з метою завершити будівництво у найстисліші терміни. Вже 9 липня спільно з партнерами із Укрзалізниці колію було зведено.

У ЦСВЯП доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій – Рівненської, Хмельницької й Южно-Української, а зберігатиметься воно там наступні сто років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-