З Енергоатомом за І квартал розрахувалися лише на 19% - керівник

З Енергоатомом за І квартал розрахувалися лише на 19% - керівник

Укрінформ
Рівень розрахунків ДП "Гарантований покупець" за електроенергію, яку поставив Енергоатомом у І кварталі, становить лише 19%. 

Як передає кореспондент Укрінформ, про це під час пресконференції заявив в.о. президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

«Розрахунки ДП "Гарантований покупець" в І кварталі становлять лише 19%. Загальна заборгованість за поставлену електроенергію у І кварталі збільшилася і досягла 22,8 млрд грн», - сказав Котін.

Із загальної суми боргу, 11,6 млрд грн — це борг ДП "Енергоринок", 7,1 млрд грн — борг ДП "Гарантований покупець", 4,1 млрд грн – борг НЕК "Укренерго". Разом з тим, наголосив президент НАЕК "Енергоатом", понад половину виробленої електроенергії компанія продовжує постачати для населення у рамках покладених спеціальних обов'язків (ПСО) за ціною 15 коп. за кВт-год.

Як повідомляв Укрінформ, згідно із положенням про покладення спеціальних обов'язків (ПСО), НАЕК "Енергоатом" зобов'язана продавати ДП "Гарантований покупець" електричну енергію в обсягах, які необхідні для задоволення потреб побутових споживачів у торговій зоні об'єднаної енергетичної системи України. З 1 січня 2021 року Енергоатом здійснює продаж електричної енергії для потреб населення державному підприємству "Гарантований покупець" за ціною 15 коп. за 1 кВт-год.

У березні 2021 року ДП "НАЕК "Енергоатом" заявив, що ДП "Гарантований покупець" штучно завищує обсяги електроенергії, яку нібито потребує населення.

За підсумками І кварталу 2021 року ДП "НАЕК "Енергоатом" розраховує отримати понад 1 млрд грн чистого прибутку, повідомив під час пресконференції в.о. президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"За підсумками І кварталу 2021 року ДП "НАЕК "Енергоатом" очікує отримати близько 2,4 млрд грн валового прибутку та трохи більше 1 млрд чистого прибутку. У І кварталі минулого року було 1,5 млрд грн чистого збитку", - сказав Котін.

За його словами, загальна сума надходжень у І кварталі 2021 року склала 16,7 млрд грн, що на 13% більше, ніж за І квартал 2020 року і на третину більше, ніж у ІV кварталі 2020 року. Завдяки позитивним фінансовим результатам, у І кварталі планується сплатити близько 1,3 млрд грн дивідендів і податку на прибуток.

За словами Котіна, основними факторами зростання прибутку у І кварталі стало стабільне надходження коштів за електроенергію, реалізовану на аукціоні 21 грудня 2020 року, а також часткове погашення боргів ДП "Гарантований покупець" і ПрАТ "НЕК "Укренерго" за раніше відпущену електроенергію у сумі майже 3 млрд грн. Ще одним фактором стало виведення з планових ремонтів енергоблоків АЕС на 48 діб раніше запланованого.

Читайте також: Чистий дохід Енергоатома за І квартал перевищив 16,4 мільярда

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками 2020 року ДП "НАЕК "Енергоатом" отримав 45,648 млрд грн чистого доходу від реалізації продукції та 6,837 млрд грн валового прибутку. Що стосується чистого збитку Енергоатому, показаному у річній фінансовій звітності компанії в обсязі 4,8 млрд грн, то, як наголосили в НАЕК, він виник внаслідок факторів, що не залежать від державного підприємства: курсової різниці; примусового скорочення обсягу товарної продукції Енергоатому з 80,6 млрд кВт-год. до 73,7 млрд кВт-год. згідно із Прогнозним балансом, затвердженим Міненерго у квітні 2020 року; прямих втрат компанії через ціну, за якою Енергоатом в межах ПСО постачає електроенергію для населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-