Nord Stream 2. Енергія як інструмент шантажу

Nord Stream 2. Енергія як інструмент шантажу

Укрінформ
Експерти проаналізували роль російських ЗМІ у поширенні дезінформації про NS2

Краще зрозуміти, яку роль має для Росії Nord Stream 2, можна переглядаючи офіційні російські канали, які служать Кремлю для поширення дезінформації та державної пропаганди серед громадян Росії, а також європейської аудиторії.

З цієї причини Український кризовий медіа-центр спільно з аналітичним центром European Values Centre for Security Policy підготували відео та інфографіку, де пояснюється, як російські державні ЗМІ зображують Nord Stream 2 та які загрози стоять за цим проектом.

«Проект газопроводу Nord Stream 2 – це інструмент лобіювання для російського уряду, який використовує його для утримання грошових коштів. Новітня історія лише підтверджує, що Кремль використовує енергію як інструмент шантажу», – говорять автори аналізу.

Їхні тези полягають у тому, що попри твердження російських політиків, що Nord Stream 2 є суто економічним проектом, вигідним для всіх учасників і таким, який не несе жодних політичних загроз, насправді у разі його запуску Кремль отримує більше важелів впливу на німецьку економіку. Звертається увага на те, що в 2015 році Німеччина купувала в Росії 35% газу, наступного року уряд припинив публікувати дані про імпорт енергоносія.

«Росія давно вже намагається підірвати єдність ЄС, у якому ФРН відіграє ключову роль, і проект Nord Stream 2 має рушійне значення в цьому плані», – йдеться у пояснювальній записці, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Російські ЗМІ та чиновники наполягають, що Nord Stream 2 – це безпечна бізнес-ініціатива, тоді як вона не є ані безпечною, ані суто економічною. Вона є потужним політичним важелем, який має можливість підірвати європейську енергетичну безпеку», – говорить Олександра Цехановська, старший аналітик аналітичної групи Hybrid Warfare, UCMC.

«Система колективної безпеки, яка була пріоритетом протягом багатьох років після Другої світової війни, зараз знаходиться під загрозою. Проект Nord Stream 2 становить небезпеку не лише для України чи Польщі. Йдеться про безпеку всієї Європи. Енергетичну, економічну і, нарешті, фізичну безпеку в тому числі. Формула «business as usual» може мати короткострокові дивіденди, але з часом збитки понесе весь регіон», – говорить Любов Цибульська, керівник Hybrid Warfare Analytical Group.

У ЗМІ РФ активно підігрівають ідею про те, що основними противниками проекту є американці – через свою зацікавленість в експорті власного зрідженого газу до Європи, постійно наголошується на підтримці проекту з боку низки західних політиків, з особливим акцентом на німецьких політиках.

Але для внутрішнього споживача новин дехто навіть не приховує справжніх цілей, які переслідує Кремль, і наслідки, які він буде мати, – «задавити» Україну. І Кремль жорстко налаштований завершити проект будь що.

Основна мета підготовлених Українським кризовим медіа-центром і European Values Centre for Security Policy матеріалів – не лише поділитися своїми висновками з широкою громадськістю, а й надати керівникам та особам, які приймають рішення, краще та всеосяжніше розуміння того, як Захід представлений російськими державними каналами.

Ольга Танасійчук. Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-