Уряд може затвердити анбандлінг

Уряд може затвердити анбандлінг "Нафтогазу" до початку газових переговорів

Укрінформ
Кабінет міністрів України може затвердити модель відділення газотранспортної системи від НАК «Нафтогаз України» до наступних тристоронніх газових переговорів, які заплановані на 19 вересня.

Про це міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив на пресконференції Naftogaz-Gazprom: Energy Security, Gas Transit and European Integration, повідомляє пресслужба міністерства.

«Ми досягли непоганої швидкості в цьому процесі (анбандлінгу - ред.). Ми намагаємося знайти правильне рішення і навіть раніше, ніж відбудуться тристоронні переговори 19 вересня. Я переконаний, що ми скоро будемо готові представити загальну картину анбандлінгу», - повідомив міністр.

При цьому Оржель поділився планами щодо ухвалення рішення по анбандлінгу вже на наступному засіданні Кабінету міністрів, додали у пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, міністр енергетики і захисту довкілля Олексій Оржель підтвердив участь української делегації у тристоронніх газових переговорах між Єврокомісією, Україною та Росією 19 вересня.

Раніше, у травні 2019 року, уряд Володимира Гройсмана схвалив модель анбандлінгу НАК "Нафтогаз України", що базується на принципі власності, - OU (Ownership unbundling). Ця модель передбачає виведення як оператора, так і ГТС за межі групи Нафтогаз: подання ПАТ "Магістральні газопроводи України" заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди та отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу ПАТ «МГУ».

У МГУ зазначали, що це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття закону про концесію, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO.

НАК "Нафтогаз України", у свою чергу, виступає за іншу модель анбандлінгу - ISO (Independent System Operator). Модель ISO - це коли газотранспортні активи залишаються у Нафтогазу, проте оператор передається незалежному органу/стороні.

Читайте також: Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про фінансову реструктуризацію

Як відомо, анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії. Здійснюється на виконання ст. 9 Директиви 2009/73/ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-