Плани НБУ зі зниження інфляції під сумнівом — Данилишин

Плани НБУ зі зниження інфляції під сумнівом — Данилишин

Укрінформ
Пріоритетної цілі Національного банку щодо зниження споживчої інфляції у 2019 році до 5%, можливо, не вдасться досягти.

Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав у Facebook.

"З урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні, не має повної впевненості в тому, що буде досягнута пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5% ± 1 п. п. у поточному році, як це визначено "Основними засадами грошово-кредитної політики на 2019 рік та середньострокову перспективу", - написав Данилишин.

Він зазначив, що серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть позитивно вплинути на інфляцію у вересні, слід зазначити наступні: збереження високої сезонної пропозиції плодоовочевих товарів, очікуване збереження курсу гривні на поточному рівні, низькі світові ціни на природний газ (в серпні ціни на газ у Європі сягнули десятирічного мінімуму) та стабільні світові ціни на нафту. Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть негативно вплинути на інфляцію у вересні — трансляція суттєвого підвищення цін виробників у споживчі ціни (у липні ціни виробників зросли на 3,6%) та подорожчання квитків у приміському залізничному транспорті.

Читайте також: НБУ прогнозує зниження інфляції до 5% на кінець 2020 року

Як повідомлялося, відповідно до щоквартального Інфляційного звіту НБУ за липень 2019 року, інфляція на кінець поточного року має знизитися до 6,3%, а на початку 2020 року досягти цільового діапазону (5% ± 1 п. п.). Відповідно до Основних засад грошово-кредитної політики на 2019 рік, які Рада Національного банку схвалила у вересні 2018 року, ціль НБУ щодо зниження інфляції становила 5% ± 1 п. п.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-