Нафтогаз заявляє, що 142 виробники тепла мають борги за газ

Нафтогаз заявляє, що 142 виробники тепла мають борги за газ

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" щочетверга оприлюднюватиме на своєму сайті список виробників тепла, котрі мають борги за газ і ставлять під загрозу проходження опалювального сезону. Станом на сьогодні в списку - 142 підприємства.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

"З переліком тепловиків-боржників можна ознайомитись у таблиці... Наразі список включає 142 боржника при загальній кількості тепловиробників (на момент завершення минулого опалювального сезону) – 1316 підприємств", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що "Нафтогаз" розпочинає регулярну публікацію інформації про виробників тепла, які не виконують вимог законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в межах спецобов’язків (ПСО).

Інформацію про несумлінних тепловиробників планують оновлювати щочетверга. Вона включатиме, зокрема, дані про рівень заборгованості кожного підприємства та мінімальну суму, сплата якої дозволить тепловиробнику отримувати газ на умовах ПСО.

У компанії застерігають: неналежні розрахунки таких підприємств за газ створюють загрозу для теплопостачання споживачів в опалювальний період.

Як повідомлялось, із 1 жовтня 2015 року введено в дію закон України "Про ринок природного газу", яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, які вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Так, з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, на суб‘єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов‘язки (ПСО) в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом міністрів.

Читайте також: Газовий запас: українці купили вже 4,5 мільйона кубів за "літніми" цінами

Урядова постанова №867 від 19 жовтня 2018 року передбачає, що обов’язковими умовами постачання газу виробникам тепла є підписання договору з Нафтогазом та виконання хоча б однієї з таких умов:

дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій);

укладення з Нафтогазом та виконання договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ;

погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

У всіх інших випадках Нафтогаз не має правових підстав для постачання газу тепловиробникам на пільгових умовах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-